Vesti

Procesor iz prvog PlayStaitona trenutno pokreće Nasinu letelicu

Nasina letelica The New Horizons koja je nedavno završila preletanje Plutona i poslala slike na Zemlju, je navođena uz pomoć istog procesora koji se nalazi u prvoj PlayStaion konzoli koja je izašla 1994-e.

Ova letelica koristi MIPS R3000 CPU  za pokretanje motora, raznih senzora kao i slanje podataka. Lansirana je u svemir 2006-e godine. Iako je poređenja radi u to vreme na tržištu već bio dostupan i PS3, poznato je da NASA oduvek preferira hardver koji je prošao veoma detaljna testiranja, za razliku on najnovijih tehnologija. Osim nekoliko modifikacija koje su implementirane kako bi čip opstao u svemiru, u to vreme već 12 godina star procesor je bio dovoljan za potrebe ove letelice. Inače ako niste znali, procesor iz prvog PlayStation-a radi na 33MHz.

NASA često koristi hardver koji je prevashodno namenjan za video igre. Do sada su koristili i Kinect i Oculis Rift, a nedavno su objavili da planiraju da koriste i Microsoftovu Hololens augmented reality tehnologiju kao podršku na svemirskoj stanici u dnevnim zadacima, na šta vas podsećamo u video klipu ispod:

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top