Opisi

REVIEW: Pro Evolution Soccer 2016

This review is also available in English – Click here!

FIFA i PES godinama unazad vode bitku za najbolju fudbalsku simulaciju među video igrama. I iako je deceniju pa i duže PES važio za bolji izbor, u proteklih nekoliko godina FIFA se ozbiljno približila pa i prestigla Konamijev hit naslov. I Konami je u tome pomogao, nekim lošim odlukama i ne baš najboljom realizacijom izdanja iz prethodnih sezona. No, čini se da se to sve ponovo menja uz Pro Evolution Soccer 2016.

pes-2016-pc-system-requirements-are-official-quite-decent-489672-2

PES 2016 je fudbalska simulacija koja ujedno obeležava i 20 godina od početka stvaranja Pro Evolution Soccera odnosno Winning Elevena, kako se igra zvala u prošlosti (a i dalje se zove u Japanu). Konami je uspešno produžio licencu za UEFA ligu šamptiona, UEFA ligu Evrope i UEFA Super Cup do 2018 godine pa se ova takmičenja nalaze u PES 2016. Posebno interesantno je i to što je Konami „prigrabio“ UEFA Euro 2016, do sada tradicionalno EA odnosno FIFA izdanje, koji bi trebalo da se u nekoj formi pojavi tokom naredne godine. Da li kao zasebna igra ili kao dodatak za PES 2016, ostaje da se vidi.

ss_536e8c50f053de74fc457d42586e3a78854be811.1920x1080-02

Po pitanju timova, stadiona i liga, ovogodišnje izdanje je „papazjanija“. Licencirani su Ligue 1 i La Liga ali Seria A nije kao ni Premijer liga, ali je Manchester United jedini licencirani unutar nje, Bajern, Wolsburg i Borusija Mehengladbah su licencirani iz Bundeslige, Seria B nije kao ni Primera, Ligue 2, Seugnda i Campeonato Brasilero Serie A.  Među 21 stadionom samo 11 je licencirano, među kojima su Aliianz Arena, Juventus, Maracana, Old Trafford, San Siro, dok su ostali stadioni ne licencirani.

Ujedno, Peter Drury i Jim Beglin zamenjuju Jon Championa na strani komentatora i moramo reći da je ovo ujedno i jedna od najvećih zamerki koje možemo uputiti igri. Komentari su repetitivni i ne posebno zanimljivi, ali je to ujedno i jedina veća zamerka koju možemo da iznesemo u pravcu ovogodišnjeg izdanja. Sve drugo urađeno je u skladu sa dobrim starim PES standardom kvaliteta na koji smo svi navikli.

PES2016_weather_01

Odavno nas neka PES igra nije tako uvukla u sebe i iznenadila igrivošću i kvalitetom. Fizički model je sjajan, igra dobro reaguje i odgovara na komande, gejmplej je dinamički i uvek izazovan… Jednostavno, sve u PES 2016 odaje osećaj sjajne igre kojoj se malo šta može zameriti i zasigurno donosi sate i sate dobre zabave sa društvom koja voli da „opali pokoji PES“ u slobodno vreme.

Pored fizičkog modela i dinamičkog fizičkog enginea koji ima novi sistem kolizije i poboljšani AI koji obuhvata više desetina pametnih individualnih odluka i u kojima svi igrači deluju „kao jedan“ i grafički aspekt igre zaslužuje sve pohvale. Animacije su odlične, fludnost i kontrola takođe, kretanje likova mimo kontrole lopte … Odbrambeni igrači sjajno brane svoj gol, uleću i kradu loptu, napadači se dobro postavljaju za vaše pasove, sve je baš onako kako bi trebalo da bude.

92513276-vollbild

Ukoliko bismo pokušali da pronađemo još neku lošu karakteristiku igre onda bi to najverovatnije bilo ponašanje sudija koje s vremena na vreme baš umeju da „omanu“, ali pored toga, Pro Evolution Soccer 2016 verovatno predstavlja najbolji PES koji smo videli još od PlayStation 2 ere.

 

Autor: Stefan Starović

Pro Evolution Soccer 2016

0

Za:

  • Realizam, fizika
  • Fluidnost pokreta
  • Ai

Protiv:

  • Repetitivni komentari
  • Problematične sudije
  • Licence i dalje znatno skromnije od konkurenta
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top