Ostalo

TEST: Rise of The Tomb Raider, PC izdanje

Rise of The Tomb Raider je nedavno izašao za PC i zanimalo nas je koliko je dobro ova verzija optimizovana kao i šta je sve novo od grafičkih opcija dobilo PC izdanje. Mi smo inače pre nekoliko meseci testirali Xbox verziju i bili više nego zadovoljni novom igrom koja je bila unapređenje po svim poljima u odnosu na Tomb Raider iz 2013. godine.

Pošto bi bilo nefer da poredimo last-gen (Xbox 360) izdanje sa novim, proverili smo da li i koliko se razlikuje PC od Xbox One verzije. Snimili smo uvodnu deonicu i paralelni prikaz obe pogledajte u nastavku:

 

Grafička podešavanja i optimizovanost

 

Rise of The Tomb Raider je jedno od bolje optimizovanih PC izdanja, a pritom ćete u igri moći da podesite veliki broj stavki: od tekstura i senki, do post-processing efekata kao što je lens flare ili blur po obodu ekrana u brzim scenama. Teselacija će sve površine učiniti dodatno reljefnim, dok je prisutno nekoliko nivoa ambient occlusion, sve do HBAO+, za realističnu osvetljenost scena. Poslednja stavka je rezervisana za vlasnike GeForce grafičkih kartica. Ukoliko imate moćan sistem, možete uključiti i Pure Hair efekte za realističniji prikaz kose Lare Kroft.

Zanimalo nas je i kako igra izgleda na različitim grafičkim podešavanjima, na kraju krajeva možda nečiji računar ne može da održi korak sa igrom pa je potrebno smanjivati detalje i proverili smo takođe da li se isplati igrati na najnižim postavkama. Testirali smo nekoliko preset podešavanja, dok smo najniže i najviše dodatno menjali kroz ingame opcije kako bismo izvukli apsolutno najniža, odnosno najviša podešavanja koje igra pruža.

Na slikama su redom:

  1. Lowest preset
  2. Medium preset
  3. High preset
  4. Very High preset
  5. Naš Ultra preset, apsolutno svaka stavka u podešavanjima je uključena ili podešena na maksimum i još smo na to dodali 4x SSAA anti-aliasing

 

tr low tr med tr high tr v high tr ultra custom

Iznenadilo nas je da igra već na Medium izgleda veoma lepo, ali slobodno možete izabrati i High jer nije velika razlika u zahtevnosti ova dva preseta. Naravno, Very High i max čine Rise of The Tomb Raider jednom od najimpresivnijih igara na PC-u i u to nismo imali sumnje. Vlasnici moćnih konfiguracija će želeti da uključe anti-aliasing, s tim što SSAA opcija pravi veliki udar na performanse. Već na FXAA igra je klizila na našoj test konfiguraciji dok su razlike bile jedva primetne.

Hardverska zahtevnost:

  • Procesor: Intel Core i3-2100
  • Memorija: 6 GB RAM
  • Grafička karta: NVIDIA GTX 650 2GB ili AMD HD7770 2GB

 

Preporučena konfiguracija:

  • Procesor: Intel Core i7-3770K
  • Memorija: 8 GB RAM
  • Grafička karta: NVIDIA GTX 980Ti za 2560×1440 odnosno NVIDIA GTX 970 za 1920×1080 rezoluciju

 

Test konfiguracija

Rise of The Tomb Raider smo igrali i snmali na ASUS G751JY Republic of Gamers lapotopu sledeće konfiguracije:

  • Procesor: Intel Core i7-4860HQ 3.6GHz
  • Memorija: 32GB RAM
  • Grafička karta: Nvidia GeForce GTX980M
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top