PLAY! ; PLAY! Zine

Povratak Commodore 64 putem crowdfunding kampanje

Commodore 64, odnosno ”debeljko” kako je bio poznatiji u našim krajevima, kompjuter je uz koji je odrasla čitava generacija gamera i postoji šansa da ga ponovo vidimo povezanog na naše televizore.

Tačnije, ukoliko bude uspešna IndieGOGO kampanja. Britanska kompanija Retro Games želi da ovaj legendarni kompjuter vrati u dve verzije – klasičnoj koja je kompletno spakovana u tastaturu i mobilnoj. Klasični C64 će dobiti sve očekivane portove poput HDMI, USB, čitača kartica i naravno unapređenog hardvera, mada iz kompanije nisu otkrili šta će tačno pogoniti ovaj kompjuter.

Prenosna verzija je manje-više standardna prenosna konzola u bojama originalnog Nintendo kontrolera sa trunkom Gameboy kolorne šeme. Ima minimum komandi, ali zato ima mini USB, mini HDMI i audio konektore. Obe varijante C64 će dolaziti sa preinstaliranim igrama, a Retro Games tvrdi da će dodavanje novih igara biti maksimalno pojednostavljeno.

Na kraju, koliko ovo zadovoljstvo košta? Modernizovani C64 je 133 evra u velikom, odnosno 151 evro u prenosivom izdanju. Kampanja traje još mesec dana i trenutno se nalazi na 21% od 150 hiljada dolara koliko Retro Games traži za završetak razvoja novog Commodore 64.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!