Opisi

REVIEW: EA Sports UFC 2

This review is also available in English – Click here!

EA Sports se vraća i ove godine sa novim izdanjem igre iz UFC franšize, koja se sve više zahuktava i polako dolazi na nivo jedne FIFA igre, po pitanju kvaliteta i popularnosti. Kompanija je od prošlog dela preuzela licencu za ovu igru od THQ studija i odmah se videlo da mnogo ozbiljnije pristupaju ovoj igri, što se dopalo igračima, jer su dugo čekali simulaciju MMA borbi, a ne arkadni stil, koji je THQ praktikovao dok je radio WWE igre. Sada, kada su videli uspeh koji su postigli, bacili su se na posao i ispeglali delove igre, tako da sada možemo reći da imamo pravog predstavnika MMA u svetu video igara.

ufc1

Ceo meni i dalje prati ostale EA Sports igre, što će olakšati igračima njihovih drugih igara snalaženje po opcijama. Sve je jasno ispisano i objašnjeno, svaki mod koji je bio tu i u prvom delu je opet tu, plus par novih. Najveći dodatak je sigurno Ultimate Team mod, koji je mnogima već poznat iz FIFA franšize. Mada, dok je u fudbalu taj mod napravljen kako bi igrači kreirali tim sa svim zvezdama koje žele i koje mogu da otključavaju i kupuju u vidu kartica, ovde je taj mod malo zakazao i razočaraće igrače koji su mislili da će moći da kreiraju svoj “dojo”, gde će okupiti najbolje borce UFC-a i dominirati svim kategorijama. Ovde vi imate mogućnost kreiranja do pet boraca, koji će se borbama po različitim divizijama penjati lestvicom do titula šampiona. Postoji opcija online borbe sa drugim igračima ( za koji vam nažalost treba xbox pretplata da biste igrali ), kao i offline gde se vi borite protiv kompjutera koji kontroliše borce kreirane od strane drugih igrača. Tu ćete zarađivati poene i pare, koje ćete trošiti na kartice da unapredite svoje borce. Te kartice sadrže “specijalne” poteze koji mogu povećati arsenal vaših boraca, kao i “trening” kartice, koje koristite da oporavite svog borca od poslednje borbe i pripremite ga za sledeću. I kada vidite sve to, shvatite da je ovaj mod ustvari trebao da bude karijera, a ne Ultimate Team, što je razočaralo fanove, ali se nadamo da će ako ne u ovom delu, EA ispraviti ovo u sledećem. Pored ovog, tu je i Knockout mod, koji služi za kratke i slatke brutalne završetke. Ovde nema valjanja po zemlji, držanja i razvučenih borbi, ovde kratko i jasno što je bolnije moguće pokušavate da pošaljete protivnika da poljubi patos.

ufc5

Dva možda najinteresantnija moda su Live Event i Custom Event. Prvi bukvalno prebacuje događaj koji je sledeći na redu i omogućuje vam da se „kladite“ na rezultat istih i, ako pogodite, budete nagrađeni, a pored toga možete i da svaku borbu i odigrate. Ako uspete da ispunite vaše predviđanje, dobijete i bonus poene. Custom Event je tu da vi kreirate ceo događaj po vašoj želji. Od borbi do sudija i oktagon devojaka, možete napraviti vaš događaj iz snova, a to znaši da svaka borba može biti meč za titulu i u svakoj vi učestvujete ako želite. Jedna od stvari koja bi bila dobra u ovo modu, a koju UFC ne praktikuje od starijih dana ove organizacije je takozvani „one night tournament“ tip borbi, gde se tokom jedne večeri odigra ceo turnir, gde na kraju pobednik bude proglašen šampionom te kategorije. Career mod je i dalje tu i on će vas provesti kroz treninge, preko „The Ultimate Fighter“ emisije i kuće, do UFC-a i šampionske titule. Koliko su forsirali realnost, kreatori su pokazali time što sada vaš borac može da se povredi tokom treninga i time poremeti put ka slavi, tako da ćete sada morati obratiti pažnju i na to.

ufc3

Broj boraca je ogroman, preko 250 aktivnih i neaktivnih. UFC se potrudio da uhvati svakog ko je ikada prošao kroz tu organizaciju, a da imaju dozvolu na njegov lik i delo i ubaci ih u igru. Pored njih, vraća nam se i Brus Li kao bonus lik od prošlog dela, kao i Majk Tajson i Bas Ruten, koji su novi dodaci postavi. Takođe u igri možete videti i CM Punka, koji će nekima biti poznat iz WWE organizacije, a od kojeg se očekuje da debituje u UFC-u do kraja godine. Velika zamerka je što se svi likovi mogu samo kupiti pravim novcem, ne mogu se otključati igranjem ili kupiti poenima iz igre. To je posebno iritantno za Brus Lija, koji je tu od prošlog dela, ali izdavače to ne zanima, samo da se doplati koliko može. Nadamo se da će UFC dodati još boraca u svoju igru, s obzirom da imaju prava na neke organizacije koje više ne postoje, kao i saradnju sa nekim drugim, kojima ne bi bilo teško da se malo reklamiraju preko UFC igara.

Što se tiče izgleda igre, EA Sports se potrudio do maksimuma da sve izgleda kao i u stvarnom životu. Svi borci su verno preneseni, sa sve tetovažama i frizurama, oktagon je ukrašen logoima svih akutelnih sponzora, a arene su komplet prekopirane, sa sve osvetljenjima i velikim ekranima. Pored boraca i njihovih trenera tu su i sudije, najavljivač Brus Bafer, kao i oktagon devojke. Nivo detalja je toliko visok, da na prvi pogled možete odmah da prepoznate borca ili bilo koga drugog oko oktagona. Oprema je za sve borce ista, tj. Reebok, što ce nekim igračima možda smetati, jer su navikli na raznovrsnost opreme, ali to samo prati dogovore koje je UFC sklopio. Štucanje u igri ćete primetiti samo tokom ulaska boraca u ring i to na dva mesta: pri izlasku iz hodnika i kretanja ka ringu, kao i na samom ulasku u ring. Srećom, pa štucanja nema tokom borbe.

ufc4

Same borbe spektakularnije i izgledaju brutalno u nekim trenucima, pogotovo kada završavate protivnika na zemlji. Svaki udarac u glavu će naterati istu da svaki put odskoči, što dočarava silinu svakog udarca. Borba je već izgledala dobro u prošlom izdanju, a sada je skoro kao na televiziji. Kažemo skoro, zato što će biti trenutaka kada će vam se činiti da vaši udarci više maze protivnike nego što ih povređuju, a to se može desiti tokom borbe na zemlji ili uz ogradu. Grappling sistem u igri je malo sporiji i razvučeniji i nema fluidnost ostalih vidova borbe. Da, sada će biti lakše snalaženje zbog uvođenja mini menija, koji vam tokom borbe pokazuje akcije vašeg borca koje će se odigrati ako pomerite analognu palicu u određenom pravcu. Takođe, sam proces potčinjavanja je podeljen u pet delova, i da, shvatamo da je EA na taj način hteo da obezbedi jednake šanse za oba igrača, ali samo usporava igru i gubi se ta realnost koju pokušavaju da ubace u igru.  Povrede su vidljive tokom borbe, a u periodu pauza između rundi izgledaju još bolje. Fokusiranje na određeni region protivnika će se isplatiti, jer u zavisnosti od toga možete mu otežati kretanje, ili pak smanjiti staminu i onemogućiti mu da napravi neki veći kombo. Dve stvari velike, koje su nam zasmetale, su nedostatak brzih završetaka borbi putem nokauta, kao i povređivanje usled udaraca. Više puta smo pokušali da niskim udarcima po nozi na koju se protivnik oslanja dovedemo do lomljenja iste, ali ni u jednom slučaju nam nije pošlo za rukom, a svi znamo iz pravih borbi da se ovo sve češće i češće dešava.

Zvučna podloga je poboljšana i više nema lažnih zvukova, Sve što čujete u ovoj igri, svaki udarac i pad, je realan zvuk snimljen i ubačen u igru. To znači da je neko trpeo svu tu torturu da bi svima nama igra zvučala realno ( ili barem mi tako volimo da mislimo ). Što se tiče muzike, biblioteka je itekako popunjena i to različitim žanrovima. Nekima će smetati što igra ne obiluje tvrdim zvukom kao ranije, ali mislim da je i UFC organizacija radila na promeni imidža, što se i vidi u ovom slučaju. Ali ne brinite, sve pesme koje ste čuli na događajima su tu.

ufc2

Pored svih gore navedenih stvari, svih vrlina i mana ove igre, jedna velika stvar još uvek nedostaje, a to je takozvani „trash talk“ pred borbu. Tokom istorije UFC-a, borbe su se gradile sukobima i verbalnom pljuvačinom boraca, što uživo, što putem medija i na taj način još više zagrevali atmosferu i gledaoce pred samu borbu. U poslednje vreme toga ima na pretek, sa zvezdama kao što su Chael Sonnen, Conor McGregor, Jon Jones i Dominick Cruz, da samo nabrojimo neke, koji verbalnim ratovima sa svojim protivnicima podižu bitnost borbe, kao i uključenost gledaoca na viši nivo. Nadamo se da će EA i UFC u bliskoj budućnosti ubaciti ovaj dodatak u igru, kako bi još vernije prikazali događanja pred borbu i pružili još više zabave igračima.

UFC 2 je odlična igra i iako ima neke nedostatke, pokazuje da se studio i UFC trude da na pravi način prebace ovaj sport u virtuelni svet i omoguće nama igračima da na što bolji način osetimo kako je boriti se u oktagonu. Iako postoji nekoliko promašaja, ova igra je vredna vašeg vremena i može vas zabaviti na različite načine, bilo da joj posvetite sat vremena ili mnogo duže.

 

Autor: Ivan Danojlić

EA Sports UFC 2

8.5

85

8.5/10

Za:

  • Odlična grafika
  • Prebogata ponuda boraca
  • Brutalni završeci

Protiv:

  • Ultimate Team mod
  • Dodatni borci mogu samo da se kupe, ne mogu da se otključaju
  • Grappling sistem je malo spor
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top