Opisi

REVIEW: Killer Instinct

This review is also available in English – click here!

Postoji jedan Internet meme koji mnogi znaju, ali je mnogima iz sećanja isparila borilačka igra iz koje je proistekao. Takozvani Combo breaker uzvik, tačnije C-c-c-combo breaker bio je i ostao zaštitni znak Killer Instinct, jednog od najljućih takmaca Mortal Kombatu krajem prošlog veka. Mnogo godina kasnije, KI se vratio na scenu i to u velikom stilu.

killer1
Igra je ove godine ušla u teću sezonu i sa istom se pojavilo PC izdanje koje smo testirali. Da budemo iskreni, ovo je najbolji trenutak da počnete sa igrom jer su do sada ispeglani brojni problemi i celo iskustvo je mnogo bolje. Jedna od najimpresivnijih stvari u igri je izbor likova, tj. njihova raznovrsnost. Svaki borac je mehanički unikatan, od spiska poteza do nekih specifičnosti koje utiču na način na koji se igra. Tako neki likovi mogu da imaju još jednu skalu za dodatne napade ili da poput Tusk-a nemaju mogućnost cancelovanja jačih napada.

killer2
Postoji puno sistema u KI, od ranije pomenutog Combo breaker za koji morate da “pročitate” protivnika jer u suprotnom bivate otvoreni za nastavak batinjanja ako promašite, sve do kompletne logike iza mogućnosti povezivanja poteza u komboe. Pritom je to sve do najsitnijih detalja objašnjeno u jednom od najboljih tutorijala koje smo ikada videli u borilačkim igrama. Bez preterivanja, ako završite ceo trening deo u KI naučićete sve u igri i shvatiti dosta principa po kojima se zasnivaju moderne borilačke igre. Otvorite li listu komandi izabranog lika videćete čak i spiskove poteza kojima se otvara ili završava kombo.

killer3
Killer Instinct u stvari možete zaigrati potpuno besplatno i na PC-u i na Xbox One. Tom prilikom preuzimate kompletnu igru i dostupni su vam gotovo svi režimi, uključujući i pomenuti tutorijal, ali i online modove. Jedino ograničenje je dostupnost likova – imate samo jednog borca kojim možete da igrate, a na nedeljnoj bazi se smenjuju dostupni likovi. Ako želite nekog borca trajno da otključate za to vam je potrebno 5 evra. Uzevši u obzir da igra trenutno ima 22 borca (biće ih ukupno 25), cena kompletnog paketa od 50 evra je sasvim razumna, a pritom ćete dobiti i veliki broj kozmetičkih dodataka. Neprijatnost dolazi iz podatka da je igra krcata kozmetičkim mikrotransakcijama i nakon što ste kupili likove, dok se otključavanje istih odvija užasno sporo.

killer4
Screenshotovi iskreno ne prikazuju Killer Instinct u punom sjaju jer je igra koju definitivno treba videti u pokretu kada do izražaja dolaze glatke animacije i odlični efekti izvođenja poteza. Svaka borba je vatromet specijalnih poteza i varnica (da, bukvalno lete varnice od određenih magija), a ipak dovoljno pregledna da vidite kojim potezima da kontrirate protivniku ili vidite udarac i izvedete combo breaker. Muzička podloga vrhunski doprinosi atmosferi i miks je elektronike i teških gitarskih rifova na kojima su radili muzičari poput Mick Gordon i Celldweller. Muzika se u igru vezuje mnogo više od pukog davanja podloge tokom borbi (mada to izvodi fantastično), pa će tako određeni komboi i naročito finisher potezi menjati temu u ritam kojim se odvijaju na ekranu.

killer5

Mnogo bitnije od grafike je netcode, tj. ima li kašnjenja u multiplayeru. Dobra vest je da online komponenta radi toliko dobro da nam se kroz desetine sati testiranja možda jednom ili dva puta desilo da primetimo lag. Početni matchmaking je mogao da bude bolji, ali kada se jednom plasirate u neku ligu imaćete protivnike manje-više identičnog skilla i samim tim uzbudljive mečeve.

JagoVsSabrewulf7
Jedina mana tehničke prirode dolazi od njenog ograničavanja na Windows 10 i samim tim Windows Store. Kao i pomenuti operativni sistem, igra podržava jako specifičan broj kontrolera i arkadnih palica tako da nam se desilo da Mad Catz fightstick deklarisan kao Xbox One uređaj uopšte nije bio prepoznat, a X360ce i slične aplikacije ne rešavaju takve probleme. S druge strane, originalni Xbox 360 i Xbox One gamepadi su radili bez ikakvih problema, a tu je uvek i opcija igranja na tastaturi gde možete slobodno remapirati komande.

killer6
Kao i konkurentski Street Fighter V, Killer Instinct je platforma koja će tokom predstojećih meseci dobijati brojne dodatke i unapređenja, ali ima snažnu osnovu u kojoj će se naći različiti profili igrača. Istina, njena ekskluzivnost za Windows 10 onemogućuje određenom delu publike da u potpunosti uživa u igri, ali istovremeno omogućava ceo ekosistem koji je Microsoft izgradio oko igre i besplatno igranje sa jednim likom praktično čitave igre bez ograničenja. Killer Instinct je bezrezervna preporuka svakom ljubitelju borilačkih igara, ukoliko nismo to jasno stavili do znanja.

 

Autor: Bojan Jovanović

Killer Instinct

8.5

85

8.5/10

Za:

  • Svaki lik je unikatan
  • Odličan netcode i vizuelni spektakl tokom borbi
  • Mogućnost besplatnog isprobavanja igre

Protiv:

  • Loša podrška za kontrolere
  • Mikrotransakcije preko mikrotransakcija
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top