Opisi

REVIEW: Pinball FX 2: Aliens Vs. Pinball

Pre skoro četiri decenije jedan naučnofantastični film pomerio je granice onoga što možemo da očekujemo na filmskom platnu, film koji je tada prestravio nebrojene gledaoce ali ni danas nije ništa manje impresivan. Govorimo, naravno, o Alienu, ili Osmom putniku, filmskom serijalu po kome su nastale brojne adaptacije uključujući i tri odlična flipera.

pinball1
Inače, ako ste se ikada pitali zašto je Alien kod nas preveden kao Osmi putnik, objašnjenje je da je bilo sedmoro osoba na Nostromu pa je Tuđin tako bio osmi. Mi kažemo – zaboravili su na mačku Džounzi. Ali, da se vratimo fliperima. Zen Studios je ponovo uspeo i pred nama je kolekcija sa tri odlična flipera inspirisanim različitim adaptacijama Alien univerzuma.

20160427160007_1
Prvi iz kolekcije je fliper koji će najviše zanimati zagrižene ljubitelje serijala. Aliens je, kao što se može zaključiti po imenu, inspirisan drugim filmom iz serijala, upravo onim iz koga dolaze brojni citati i legendarni monolog narednika Aponea. Zato su Zen-ovci dobro zasukali rukave i uspeli da nabave licencu za originalne glasove glumaca sa najpoznatijim replikama iz filma. O da, čućete “Game over, man!”  kad izgubite lopticu. Da budemo iskreni, ovo je i jedini fliper u kolekciji koji uspeva da napravi horor atmosferu, jer sigurno nećete ostati ravnodušni dok vas ogromni alien prati i posmatra sa drugog kraja stola. Misije na ovom fliperu možete igrati po redosledu dešavanja u filmu ili po sopstvenom izboru, simpatičan detalj koji će vas dočekati na početku partije. Po težini najbalansiraniji fliper iz kompleta koji nudi dovoljno izazova, ali ne frustrira.

pinball2
Alien vs Predator, filmsko izdanje da budemo precizniji, nije baš sjajan film (o nastavku da ni ne govorimo). Ali, pre njega je bila serija stripova i dve odlične video igre, pa je bilo logično da se tabla inspirisana AvP-om nađe u kolekciji. Ovo je definitivno najbrža tabla iz paketa, sa puno rampi i linijama kojima ćete samo ređati kombo pogotke. Jedan od zanimljivijih modova na ovoj tabli je kada lovite Tuđina, jer ćete akciju gledati kroz Predatorov vizir koji detektuje toplotu, a postoji čak misija tokom koje ćete igrati naglavačke. AvP tabla je siromašnija detaljima, tako da pored dve glave figure koje se mlate u određenim momentima i još jednog Tuđina koji vam ukrade lopticu kada ga pogodite nema naročito zanimljivih detalja. Audio podloga kao da nema dovoljno snimljenih linija dijaloga jer se mnogi od njih ponavljaju i previše puta.

pnball3
Poslednja tabla je zasnovana na najsvežijoj Alien avanturi, horor igri Alien: Isolation. Ovo je moguće najkomplikovaniji fliper koji je Zen napravio u poslednje vreme, a pritom uspešno emulira atmosferu izvornog materijala. Moraćete da pazite na liniju zdravlja i preostalu municiju, u određenim momentima ćete se skrivati od Tuđina u ormarićima ili u ventilacionim cevima, čak i nečujno eliminisati Working Joe robote na određenim misijama. Fliper je krcat modovima, bonus rundama i metama koje iskaču iz table i svaki put ćete otkrivati nešto novo, a sigurno će vam biti potrebno jako mnogo vremena dok savladate sve mehanike koje čini skrivanje od Aliena. Brojni elementi su preuzeti iz video igre, uključujući i zvukove i terminale sa kojih aktivirate misije. Jedina mana je što vrlo bitne mete nisu postavljene na najzgodnija mesta pa ćete se poprilično pomučiti dok navežbate aktiviranje misija.

20160427160229_1
Aliens vs Pinball je još jedan sjajan paket iz Zen Studios, trio flipera koje ne treba posebno preporučiti ljubiteljima sage o Osmom putniku, a koje mogu da ponude sate zabave i igračima koji ne mare puno za to ko su Ripli, Hiks, Hadson i drugi, već samo žele kvalitentnu fliperašku akciju. Istina, po ceni po kojoj inače dolaze četiri table, dobićete ih tri, ali je trud uložen u ovu kolekciju više nego vredan vašeg vremena i novca.

 

Autor: Bojan Jovanović

Pinball FX 2: Aliens Vs. Pinball

8

80

8.0/10

Za:

  • Table prepune detalja i referenci
  • Originalni glasovi glumaca iz filmova
  • Vrlo izazovan gameplay, naročito na Alien: Isolation fliperu

Protiv:

  • Neke bitne mete je jako teško pogoditi
  • Previše repetitivan zvuk na AvP tabli
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top