PLAY! ; PLAY! Zine

Najraniji demo prve Witcher igre

Dok ovih dana RPG fanovi uživaju u najnovijem Witcher 3 sadržaju koji nam je stigao u obliku ekspanzije Blood and Wine, prava je prilika da vidimo malo poznatu, prvu i najstariju inkarnaciju Witcher video igre. Ne, ovde ne govorimo o proslavljenom prvom delu igre iz 2007. godine koji je i započeo ovaj sada slavni serijal RPG igara, već ćemo zagrebati još dublje u prošlost, na početak ovog veka, preciznije u 2002. godinu.

Zahvaljujući video blogu Ryszard Chojnowskia, koji je u to vreme bio vođa projekata na Witcheru u CD Projektu, imamo prilike da vidimo najranijie radove CD Projekta na Witcheru. On nam je to pokazao zahvaljujući sačuvanom demo disku koji je CD Projekt uradio kao pokazni materijal za izdavače i investitore, kojima bi se obratili za potencijalno finansiranje projekta. Kako kaže, taj demo disk danas postoji u svega dvadesetak primereka, tako da je u neku ruku kolekcionarsko izdanje.

Ono što vidimo se jako puno razlikuje od igre koju smo dobili 5 godina kasnije. Prvobitni Witcher je bio diaboliki akcioni h&s RPG iz izometrijske perspektive. U neku ruku i logičan izbor žanra, jer su u ono vreme svi želeli da budu klon megauspešnog Diabla 2. Igra je rađena u endžinu igre Mortyr (FPS smešten u drugom svetskom ratu) i demo na snimku sadrži 4 nivoa, nekoliko vrsta neprijatelja i par razgovora. Vremenom se od ove ideje polako odustalo, jer su originalni članovi CD Projekta bili veliki fanovi Witcher knjiga i želeli su da ih adekvatno prenesu u svet video igara, sa akcentom na dijalozima i narativu, i smislenim borbama.

Kako je to izgledao prvi demo Witchera iz 2002. godine, pogledajte na snimku ispod:

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!