PlayStation 4

Resident Evil 7 – utisci o demou i sve što znamo o igri

Na prošlonedeljnom E3 sajmu jedno od velikih iznenađenja bilo je u okviru Sony konferencije kada je najavljen Resident Evil 7. Poput velikog broja igara koje je Sony prikazao i novi Resident Evil će podržavati njihov VR set, ali veliki šok za igračku publiku nije bila ta informacija već pogled na igru iz perspektive prvog lica, sa sve stilom iz found footage horor filmova.

Demo je nažalost ekskluzivan za Playstation 4, a pritom morate imati Playstation Plus pretplatu da biste ga uopšte downloadovali. Ako ispunjavate ove uslove, nipošto nemojte propustiti da isprobate RE7 iz prve ruke. Ukoliko, pak, nemate pri ruci PS4 konzolu, ceo demo možete da pogledate na našem snimku:

Sličnost sa PT koji je takođe demoom najavio mnogo veću igru i bio iz perspektive prvog lica nije slučajna. I baš kao PT, Resident Evil 7 demo je iskustvo koje bi trebalo iskusiti iz prve ruke, kada sami navodite glavnog lika kroz prostorije od kojih podilaze žmarci. Svaki vaš korak propraćen je škripom trulih dasaka, krckanje i drugi zvuci sporog raspadanja stare kuće vas okružuju, a nešto neprijatno steže u grudima dok provirujete iza ćoška. Čak i ponovni prolaz kroz prostorije vas ne ostavlja ravnodušnim. Znate da nikoga nema, proverili ste više puta, ali ne možete da se otmete utisku da vas ipak neko posmatra. Da li je tako do kraja, eh, pa pogledajte ceo video ili zaigrajte i sami, nećemo vam ovde otkrivati baš sve.

re7-3

Oduševilo nas je referenciranje i drugih horora koji nisu iz gaming sveta. Demo odaje počast filmu Projekat Veštica iz Blera (The Blair Witch Project) čitavom scenom koju gledate i igrate preko VHS kasete koju nalazite vrlo brzo posle uvodne sekvence. Tok i naročito kulminacija te scene ne ostavljaju ravnodušnim ni fanove pomenutog filma, koji je sasvim slučajno napravio revoluciju u žanru, ali ni ljubitelje nešto tradicionalnijeg horora. Postoji i jedna scena koje će se sa jezom setiti ljubitelji Doctor Who, mada je njen potencijal neiskorišćen.

re7-1

Demo je nažalost jako kratak i za prolaz je potrebno svega 20 minuta (mi smo se nadali da će Beginning Hour zaista biti pun sat), ali ćete želeti da ga odigrate više puta. Ne zbog toga što želite sebe dodatno da istraumirate, već jer postoji nekoliko načina da se isti završi. U zavisnosti od toga šta radite po kući ili na snimku koji gledate sa kasete, možete otključati dodatnu prostoriju, ali trenutno se ne zna ima li još tajni u ovoj igri.

Iako je u našoj redakciji najava Resident Evil-a iz prvog lica propraćena oduševljenjem, veliki broj dugogodišnjih RE fanova nije tako reagovao. U demou nema ni pomena zombija, T virusa, Umbrella korporacije, praktično ničega po čemu je Resident Evil svojevrsna ikona survival horor žanra. Capcom je od samog početka razvoja igre želeo da perspektiva bude iz prvog lica, a namera je jednostavna – vratiti strah u serijal koji je davno izgubio faktor iznenađenja. Zbog toga je i cela promena perspektive i veći akcenat na jezivoj atmosferi bez direktne konfrontacije i sa čim. Ovo će u igru doneti i neke bitne prednosti, pre svega što uopšte neće biti quick time sekvenci u kojima ako promašite taster gubite život ili veći deo linije zdravlja. Istina, igra neće sadržati scene prikazane u demou, ali to nije ni bila poenta već prikazivanje atmosfere koja nas očekuje u punom izdanju.

re7-2

Ipak, Resident Evil 7 neće odskakati od postulata na kojima se serijal zasnivao. Ponovo će biti brojnih logičkih problema, inventar nije neograničen, a u borbama će fokus biti na hladno oružje. Potvrđene su i biljčice kojima ćete lečiti svog lika, a ni protagonista igre neće biti nekakav superheroj koji nabada protivnike na koleno ili protrčava kroz prozor a da se ne povredi. Sve ove odluke Capcom je doneo na osnovu reakcije publike na novije RE igre. RE7 je bez pogovora deo postojećeg univerzuma, a koliko će ovo poglavlje sage biti uspešno sa svojim novim pristupom videćemo u januaru sledeće godine.

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top