Opisi

REVIEW: Demetrios – The BIG Cynical Adventure

U današnje vreme kada se baci pogled na industriju video igara, primetan je nedostatak point&click avantura na sceni, koje su harale kompjuterima ’90. Naravno, kada ovo kažem, mislim na velike kompanije koje su nekada radile ovakve igre. Naslovi iz ovog žanra se sada najviše mogu naći preko BigFish i sličnih servisa. Danas vam pišemo o igri koju je kreirao jednočlani studio COWCAT, a koja je uspešno finansirana putem Kickstarter kampanje, u nadi da se ovaj nekada veoma popularan žanr vrati nazad na radar svetske igračke scene.

demet1

Demetrios vas stavlja u ulogu Bjorna Thonena, ˝uspešnog˝ prodavca antikviteta koji biva opljačkan jedne noći u svom stanu nakon pijanke sa prijateljima. U pokušaju da zaustavi provalnika, Bjorn završava onesvešćen i njegovim buđenjem počinje vaša avantura. Igra je predstavljena iz prvog lica, što se ne viđa često u ovom žanru, i jedini način da vidite glavnog junaka je kroz prozore za dijaloge. Pun naslov ove igre je ˝Demetrios – The BIG Cynical Adventure˝, i ovaj drugi deo ćete otkriti već na samom početku, sa prvim klikom na bilo šta što vidite unatar igre. Kreator se potrudio da Bjorn bude što ciničniji i pesimističniji, i kroz takav humor zabavi igrače. Naravno, to ima svoju manu, jer u nekim trenucima, kroz njegove komentare i postupke, videćete glavnog više kao nepristojnog kretena , nego kao smešnog klovna, što može da malo promeni atmosferu na gore.

demet3

Bjorn ima komičan komentar na sve oko sebe, tako da možete da očekujete da već u prvoj prostoriji provedete i do pola sata dok vidite i otkrijete sve. Bonus na to je što će drugi ili treći klik na jednu stvar otkrivati nove humoristične komentare. Kroz igru ćete sretati razne šarenolike likove, koji svaki na svoj način kroz komentare ili dela ostavljaju svoj pečat tokom vaše avanture. Od svih njih, dva lika se izdvajaju kao najbitniji u Bjornovom životu. Tom njegov najbolji prijatelj, koji će vam s vremena na vreme pomagati kada se nađete u nekoj neprilici, i komšinica Sandra sa njenom iritantnom ćerkom, koja će vas čak i pratiti na vašem putovanju oko sveta u potrazi za istinom.

Jedna od vrlina ove igre je to što svaka interakcija nagoveštava neku upotrebu tada dobijenih informacija u bliskoj budućnosti, koje vam u tom trenutku uopšte neće značiti puno. Jedan od boljih primera za to je pravljanje sladoleda od kokosa za policajca kako biste uspeli da dođete do detektiva koji vam je potreban. Pošto nigde ne uspete da nađete taj ukus, iskombinovaćete kocku leda i vaš dezodorans sa mirisom kokosa da zavarate policajca i dobijete to što vam treba. Ovakvih trenutaka Demetrios je pun, i teraće vas da razmislite o načinima da sve što vam je dostupno oko vas iskoristite da napredujete. U igri pored mnoštva achievementa imaćete mogućnosti da igrate i razne mini igre, kao što su pucanje u mete, trke crva ili pecanje nagrada.

deemt2

Igra je grafički urađena kao neka grafička novela. Kreator je sve ručno crtao i to čak u visokoj rezoluciji ( čitaj: 1080p opcija postoji ), i obiluje mnoštvom boja. Cut scene su prikazane u vidu prozorčića stripa, koje se nažalost ne mogu ni ubrzati ni preskočiti. Ovo će biti posebno iritantno kada vas priča u tom delu apsolutno ne interesuje, ili ako umrete ili dobijete neki drugi prevremeni završetak, i svaki put kada treba da nastavite igru gledaćete jednu te istu cut scenu.

Meni je jednostavan i jasan, tako da nećete imati problema da se snađete gde se šta nalazi, i gde odlaze stvari koje pronalazite tokom svoje avanture. Mapa najviše podseća na onu koju ste mogli videti u igri Discworld Noir, tako da ćete tačno znati gde treba da idete. Takođe ćete imati i mogućnost da uključite dve vrste pomoći. Prva je poruka koja vam služi kao podsetnik na trenutni zadatak koji treba da istražujete i rešavate. Druga pomoć su keksići koje skupljate po raznim lokacijama, koji su vešto sakriveni među ostalim stvarima. Tih keksića ima po tri na svakoj slici, tako da ih ukupno ima dosta za skupiti i pronaći. Njihova uloga je da vam otkrije šta vam je potrebno da biste završili zadatak koji radite. Naravno, ako mislite da je ovo previše pomoći, uvek možete isključiti ove opcije.

demet4

Kreator igre je naveo hitove kao što su Phoenix Wright, Broken Sword i Discworld da su mu bili inspiracija za ovu igru, i čemu je težio da ova igra liči. Humor i ludosti koje možete videti i uraditi su definitivno pokazatelj da je COWCAT ozbiljno shvatio svoj zadatak i da se svojski potrudio da ova igra udahne novi život u ovaj zaboravljeni žanr, na pravi način. Kroz 6 poglavlja i 10-12 sati igranja ovaj naslov će vas podsetiti zašto su point&click igre bile popularne nekada. Ova igra ne može da se meri vizuelnim delom ili količinom sadržaja sa naslovima AAA kompanija, ali svojim duhom, stavom i humorom im ipak staje na crtu sa skinutim gaćama i pokazuje da su ponekad neke druge stvari bitnije od toga koliko para je uloženo u igru.

 

Autor: Ivan Danojlić

Demetrios – The BIG Cynical Adventure

7.5

75

7.5/10

Za:

  • Zahtevnost
  • Dobar humor

Protiv:

  • Trajanje
  • Nemogućnost preskakanja cut scena
  • Povremeno uvredljiv humor
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top