PLAY! ; PLAY! Zine

Summer Games Done Quick (3-10. Juli)

Danas startuje 6. po redu izdanje letnjeg Games Done Quick maratona koje će trajati sve do 10. jula. Ukoliko niste upoznati o čemu se radi, u pitanju je maraton video igara humanitarnog karaktera, koji se održava od 2010. godine pod organizacijom sajtova Speed Demos Archive i Speedruns Live. Kao što možete da naslutite, u pitanju su sajtovi koji se bave speedranovima, odnosno prelaženjem video igara što je brže moguće. Osim brzih privođenja kraju igara, ovde spadaju i razna druga “brza” postignuća u video igrama, koja ne moraju nužno da se odnose na sam prelazak igre, već i na neke specifične stvari u okviru igre (tipa najbrže pređeni nivo, ubijen boss i slično).

Do sada je ukupno održano 13 ovakvih maratona (5 letnjih) i za 6 godina ove organizacije su na ovim maratonima uspele da prikupe preko 6,7 miliona dolara donacija. Donacije direktno (bez posrednika) idu organizacijama Doctors Without Borders Prevent Cancer Foundation . Ovog leta sva prikupljena sredstva idu samo doktorima bez granica. Maraton startuje večeras i trajaće 7 dana bez prestanka, 24h dnevno. U njemu će učestvovati poznati gejmeri i spidraneri koji će kao zvanični partneri događaja strimovati svoje speedrun sesije različitih igara po kojima su poznati, a publika će donacijama učestovati u prikupljanju sredstava, a zauzvrat će strimeri ispunjavati različite izazove i specifične ciljeve koje publika traži, a takođe i učestovati u nagradnoj igri.

Veliki broj igara i speedrunnera je uključen u program, a ceo raspored možete videti na ovom linku , gde možete videti koje su sve igre i strimeri uključeni u maraton, kao i kada se šta održava.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!