Vesti

Warner Bros pod udarom zbog promocije Shadow of Mordor

Izdavač Warner Bros se našao pod lupom federalne trgovinske komisije (FTC) kada je otkriveno da je promotivna kampanja za igru Middle-Earth: Shadow of Mordor bila organizovana kao obmana javnosti.

Naime, pred izlazak igre, Warner Bros je ponudio određenim  uticajnijim/velikim youtuberima pristup igri pre njenog izlaska i neku sumu novca pod jednim uslovom – da o igri naprave potpuno pozitivan video u kome neće pomenuti potencijalne negativne strane iste. Iznosi nisu otkriveni, ali se spominje da su varirali od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dolara, kao i da je PewDiePie bio jedan od youtubera koji je prihvatio da uradi promociju. Štaviše, mnogi recenzenti su tada bili uslovljavani da prihvate dogovor inače neće imati review kopiju igre pre izlaska.

Problem nastaje oko još jedne stavke koja je bila u ugovoru, a to je da informacije da je u pitanju promotivni video nisu uopšte morale biti naznačene nigde u videu što je protivno zakonima i pravilima koja FTC ima po pitanju promovisanja nekog proizvoda. Napomene da je video sponzorisan su jedino smele da budu u okviru opisa Youtube videa, na dnu, što znači da niste ni mogli da ih pročitate ukoliko ne biste kliknuli na dugme da se prikaže ceo opis videa.

FTC je naglasio da je ovim Warner Bros aktivno pokušavao da obmani javnost oko kvaliteta proizvoda, kao i da je na taj način kao objektivan stav učesnika kampanje prikazano fabrikovano mišljenje. WB će morati da otkrije celu listu  učesnika u kampanji i ubuduće morati da se povinuje pravilima za promocije inače je građanska tužba neminovna. Shadow of Mordor na kraju jeste bio veoma dobra igra, ali ovakvi potezi dovešće u pitanje kredibilitet velikog broja Youtube kanala i recenzenata u svetu.

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top