PLAY! ; PLAY! Zine

Pokrenuti emulatori na Playstation Vita konzoli

Ukoliko i vaša Playstation Vita skuplja prašinu i sem poneke igre nemate razloga da se više družite sa njom, dobra vest stiže u vidu malog hacka kojim je omogućeno igranje emulatora na ovoj prenosivoj konzoli.

Takozvani HENkaku hack koristi određenu rupu u najnovijem Vita firmveru (3.60) kako bi se instalirao preko browsera i tako omogućio prebacivanje potrebnih fajlova sa PC-a i istovremeno otključao Playstation TV koji nakon instalacije može da pokreće sve Vita igre sa kertridža a ne samo mali broj naslova koje je Sony odredio da mogu da rade na ovoj ”konzoli”.

Ovo nije otključalo vrata igranju nelegalnih primeraka igara i autori hacka to ni ne planiraju da omoguće korisnicima, već HENkaku pretvara vašu Vitu u prenosnu emulator stanicu putem koje ćete moći da igrate Gameboy, NES, SNES i Mega drive igre. Pored emulacije, moguće je pokrenuti i nekoliko homebrew aplikacija i igara među kojima su originalni Doom i Quake.

Koliko će vremena proći pre nego što Sony izda zakrpu za konzolu koja će onemogućiti hack ostaje da vidimo. Inače, ukoliko planirate ovo i sami da isprobate, imajte u vidu da su emulatori još u ranoj fazi razvoja i očekujte brojne probleme kako sa zvukom, tako i sa performansama emuliranih igara.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!