Ostalo

7 igara zbog kojih smo obrisali No Man’s Sky

Razočarani ste igrom No Man’s Sky? Nadali ste se istraživanju svemira, flotama brodova, svemirskom gusarenju, a ostali da se dosađujete? Potpuno vas razumemo, i mi smo posle više sati traženja svrhe u No Man’s Sky obrisali igru sa naše PS4 konzole i podsetili se igara u kojima nije bilo toliko dosadno istraživati svemir.

Svemirske simulacije i igre koje su kao temu imale istraživanje svemira su među najstarijim video igrama. Još od Elite iz 1984. godine, gameri su imali priliku da putuju svemirom iz udobnosti svog doma, a uz pomoć računara ili konzole. Igre sa ove liste nemaju baš sve ono što je No Man’s Sky obećavao, ali vam daju mnogo bolji osećaj da krstarite gotovo beskonačnim svemirom, da ste ”sitno zrno peska u beskrajnom moru” i da doživite nezaboravnu avanturu umesto pešačenja preko psihodeličnih pejzaža NMS-a. Zajedničko za sve ove igre je da direktno upravljate jednim brodom, tako da nismo uvrstili baš sve odlične svemirske igre.

Elite: Dangerous

elite-dangerous

Krenimo od najnovijeg izdanja igre koja je rodila žanr svemirskih simulacija. Elite: Dangerous je masivna igra, sa 400 milijardi planeta, svetom koji se stalno menja pod uticajem igrača, a pritom je potpuno otvorena ka različitim pristupima igranju. Nebitno da li želite da budete svemirski pirat ili trgovac, možete ostaviti svoj trag u igri. Sletanje na planete, generisani sadržaj, multiplayer, fenomenalna VR podrška… A i jeftinija je od NMS čak i kad uzmete sve njene ekspanzije.

Freelancer

freelancer

Igra koja je nama veoma draga, manjih prostranstava od Elite ali sa pričom koja će vas držati prikovane uz ekran. Freelancer je na samom početku nudio izbor – počnite avanturu ili je sami krojite i posle završene kampanje davao slobodu igraču da istraži svaki kutak ne tako malog sistema i slavu i bogatstvo stiče onako kako želi. Priča je bila vrhunski SF triler popriličnog trajanja, a postoji i multiplayer u kom ćete i posle 13 godina sretati igrače. Freelancer je prva svemirska igra koja je kontrole sa džojstika prebacila na standardnu FPS šemu sa WASD.

Strike Suit Zero

strike-suit

Svemirski brodovi koji se u letu transformišu u ogromne robote! Još nište ubeđeni? A ako kažemo da je muziku radio kompozitor koji je radio na Homeworld, a da su za dizajn bili zaduženi ljudi koji su napravili neke od najboljih sci-fi animea? Strike Suit je izuzetno stilizovana adrenalinska igra, sa neprestano impresivnim svemirskim bitkama. Nema kraftovanja, ali koga je još briga za to kad vam se brod pretvara u velikog Gundama. Ukoliko planirate da zaigrate Strike Suit, preporuka je da nabavite Director’s Cut izdanje koja dolazi sa još misija po istoj ceni. Ako želite samo arkadni deo igre onda nabavite jeftiniji Strike Suit Infinity.

Starbound

starbound

”Pa ovo je 2D Minecraft” reći će neko, na šta možda misli na Terrariu ili Starbound. Ipak, Starbound ima bitan element zbog koga je na ovoj listi a to je krstarenje svemirom. Čak je i postavkom sličan No Man’s Sky – vaš svemirski brod se pokvario i morate da skupite resurse kako biste ga popravili pa slećete na nepoznatu vanzemaljsku planetu. Možete se upustiti na međuzvezdano putovanje i pratiti priču ili se skrasiti na nekoj od mnogobrojnih planeta. Ili igrati multiplayer, pa se udružiti sa drugim igračima. Igra je dugo bila u Early Access-u, a od nedavno je u full izdanju.

EVE Online

eve-online

Nesuminjivo najkompleksnija igra na ovoj listi, MMO koji je među najdugovečnijim i igračima omogućava da kroje galaksiju po svojoj volji. Surovo težak, EVE je ultimativni sandbox u kome vaša snalažljivost, komunikativnost i kreativnost postaju jedini uslovi za opstanak. Jedina igra na ovoj listi čiji se igrači godišnje okupljaju i prave veliku sednicu. EVE Online zahteva mesečnu pretplatu, a od novembra će moći da se igra besplatno uz neka ograničenja.

Space Engineers

space-engineers

Kada već pominjemo sandbox… U No Man’s Sky svojim pištoljčićem kopate rude koje postaju ikonice u vašem inventaru. Te ikonice dalje pretvarate u druge ikonice i trošite ih da dopunjavate razne skale. To je dosadno, zar ne? Space Engineers se zasniva na kooperativnom multiplayeru gde uz druge igrače od materijala koje ste sakupili pravite svemirske baze i brodove i putujete svemirom. Imate naravno jetpack, a i poprilično je modabilna pa je recimo možete pretvoriti u Star Wars. Igra je i dalje u Early Access fazi, ali je vrlo igriva.

FTL

ftl

Iako na prvi pogled ne izgleda tako, FTL je neverovatno stresna svemirska avantura koja će dobro prodrmati vaše vijuge. Morate da stignete na drugi kraj galaksije do svoje flote, istovremeno bežite od neprijateljskih brodova, meteora, vanzemaljaca i još koječega. Igra je drugačija svaki put kada je pokrenete sa ogromnim brojem varijacija dešavanja i sporednih zadataka, a simpatičan detalj je mogućnost davanja imena posadi (khm, imena kolega iz redakcije, khm).

 

Koju god od ovih igara da odaberete nećete pogrešiti, a sve sem Freelancer su i dalje u prodaji na brojnim digitalnim proavnicama. Naravno, ne treba zaboraviti i na klasike poput Wing Commander ili neverovatno komplikovani X serijal. Pridružite se diskusiji na našoj Facebook stranici i napišite nam u komentarima koje su vaše omiljene svemirske igre.

Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top