Ostalo

TUTORIAL: Steam igre na vašoj polici

Kod kuće sigurno imate policu sa omiljenim knjigama, društvenim igrama ili pločama. Kolekcionarstvo je nešto na šta je moguće lako se ”navući” a, iskreno, takve police izgledaju vrlo impresivno. U poslednjoj deceniji, sve je ređa prilika da PC igre kupimo u vidu fizičkih izdanja pa nam je sve smešteno u nekakvim oblacima Steama, Origina, GOGa i ostalih digitalnih servisa. Ali, šta ako želite da se svojom kolekcijom pohvalite ne samo screenshotovima Steam biblioteke već i nečim što biste mogli da postavite na policu?

Mislimo da tu možemo da vam pomognemo. Sama Steam aplikacija već ima integrisan alat za pravljenje rezervnih kopija igara. Pomoću istog ćete igru pretvoriti u zgodnu instalaciju koju posle samo nasnimite na CD ili DVD. Da biste uopšte mogli da bekapujete igru, logično, morate da je prvo imate instaliranu. Zatim kliknite na nju u okviru Steam library desnim klikom i odaberite Backup game files:

steam-backup

Odatle možete da označite još igara koje želite da spakujete u istu instalaciju, date naziv disku i odaberete kako će sve to biti podaljeno. Klikom na next pokreće se bekap kada slobodno možete da skoknete po sendvič ili da dremnete u slučaju velikih igara.

Kada ste tako spakovali i narezali svoje igre, red je da ih ubacite u kutije. Tu u spas dolazi sajt Steam Game Covers. Na tom mestu se okupljaju entuzijasti koji prerađuju zvanične omote igara u specifično brendirane za Steam, ali ćete na istom mestu naći i veliki broj omota za igre koje nikada nisu imale fizičko izdanje. Dalje vam ostaje samo da u bazi pogledate da li za vaše igre postoje omoti i da preuzmete one koji odgovaraju kutijama u koje ste odlučili da spakujete igre, bilo da su to tanke CD kutije ili velike kutije za DVD. Svi omote dolaze u visokoj rezoluciji tako da su spremni za štampu.

Na kraju, šta ako nema igre koju ste upravo bekapovali? Skoknite na sekciju templates gde možete preuzeti radne fajlove (jpg, png ili psd) u koje ćete uvesti svoje slike i tako napraviti Steam omote. Ako želite, iste možete i podeliti sa komunom korisnika sajta, samo obratite pažnju da gotova slika bude u 300dpi rezoluciji i vodite se uputstvo sa templates strane. Srećno bekapovanje!

Ako ste već napravili Steam kolekciju, podelite je sa nama dole u komentarima ili putem Facebooka.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top