PLAY! ; PLAY! Zine

Legendarna japanska igra koja je imala preko 30 završetaka

Da li vam je poznata fraza ”All your base are belong to us”? Verovatno jeste ako ste gamer sa malo dužim stažom. Ova legendarna fraza je jedan od najstarijih meme-ova na Internetu, a potekla je zbog greške u prevodu stare arkadne igre Zero Wing.

Uvodna sekvenca za Zero Wing je ostala legendarna zbog brojnih brljotina u prevodu na engleski jezik, mada ni ostatak igre nije bio pošteđen urenebesnih grešaka. Međutim, igra je sem lošeg prevoda ostala upamćena i kao jedna od prvih igara koja je imala više različitih završetaka sa 3 moguća završetka. Za igru izdatu 1989. godine to je bio veliki poduhvat. Ali, to je bilo u engleskom izdanju, japansko je imalo još više krajeva.

Do tog saznanja došao je sajt Legends of Localization koji je na zahtev jednog od čitalaca istražio sve moguće završetke japanskog izdanja igre i usput ih preveo. Tako je otkriveno da igra ima čak 35 mogućih završetaka. Svaki od tih ekrana koristi istu grafiku kao sa All your base introa, ali sa dodatnom linijom dijaloga od opskurnih referenci na pop kulturu sa kraja 80-ih godina do potpuno nadrealnih izjava koje je bolje da sami pogledate u nastavku.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!