Vesti

Gaming industrija je zaradila preko 90 milijardi ove godine

Bližimo se kraju godine, pa je vreme da bacimo pogled na industriju video igara i proverimo koliko je uspešna bila u 2016.

Da gaming industrija može da se izjednači sa mašinom za pravljenje novca je odavno poznato, a po podacima sajta SuperData Research to je potvrđeno i za ovu godinu. Naime, samo tokom 2016. od video igara je zarađena 91 milijarda dolara, gde su za većinski deo zaslužne PC i mobilne igre. PC je tako doneo 36 milijardi zahvaljujući free to play i ostalim digitalnim izdanjima, dok je mobilno tržište zaradilo 41 milijardu uglavnom zahvaljujući hitovima poput Pokemon GO i Clash Royale.

Što se tiče plaćenih, odnosno premium igara, na PC tržištu je obrnuto 5.4 milijardi dolara, dok je konzolno tržište zaradilo 6.6 milijardi. Igre koje smo najviše kupovali u 2016. su Overwatch (zarada preko pola milijarde), Counter-Strike Global offensive, Guild Wars 2, Minecraft i Fallout 4. Na polju free to play naslova, najveći igrač je i dalje Riot Games sa League of Legends koji im je u 2016. doneo vrtoglavih 1.7 milijardi dolara. Zaslugu za to uglavnom ima azijsko tržište sa akcentom na Kinu i Južnu Koreju gde su free to play naslovi najzastupljeniji i gde, paradoksalno, igrači daje najviše para na virtuelne drangulije.

Tržištu predstoji još jedna jaka godina, kažu stručnjaci. A kako je izgledao presek protekle godine pogledajte na grafikonu.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top