PLAY! ; PLAY! Zine

Amazon pravi svoju verziju Steam platforme?

Na osnovnu nekoliko novih patenata koje je kompanija Amazon registrovala, deluje poprilično sigurno da u skorijoj budućnosti možemo očekivati od ovog internet giganta pokretanje neke platforme za trgovinu i distribuciju video igara koja bi bila pandan Steamu. Amazon je još 2014. godine napravio svoj veliki iskorak u svet video igara, kada je za 970 miliona dolara kupio najpoznatiju striming platformu, Twitch.

U patentu o kome govorimo se kaže da je u pitanju “korisnički interfejs koji se može koristi za naručivanje, kupovinu i preuzimanje video igara i dodatnog sadržaja”. Isto tako se kaže da će preko njega igrači moći da gledaju strimove i pokreću igre. Pomenuti patent možete pogledati ovde.

Nije tajna da je distribucija video igara postala neverovatno unosan posao i grana industrije koja vrtoglavo raste svake godine. Prošle godine je preko platforme Steam prodato igara u vrednosti od preko 3,5 milijarde dolara, što je kompaniji Valve donelo ogroman profit. Valve je rekao da je u više navrata došlo do nepristojno velikih ponuda za preuzimanje i kupovinu Steama, ali da su sve one glatko odbijane, i ne bi nas čudilo da je i Amazon bio jedan od tih sa velikim ponudama.

Ostaje nam da vidimo kakvi su planovi i “endgame” koji Amazon ima sa gejming industrijom. Sa jedne strane dodatna konkurencija koja bi uzdrmala ljude u Valveu da krenu ozbiljnije da sređuju Steam je super stvar, ali sa druge strane, igrači se pitaju koliko programa više treba da instaliraju da bi igrali svoje igre, jer već imamo Steam, GOG Galaxy, Battle.net, Origin, Uplay…

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!