PLAY! ; PLAY! Zine

Crveni krst u igrama krši ženevsku konvenciju

Naslov ove vesti možda zvuči pomalo smešno i neralno, ali je i te kako u pitanju realnost koja je ovih dana pogodila autore popularne igre Prison Architect, studio Introversion Software.

Njima je stigao zvanični mejl iz britanskog crvenog krsta, u kome im je rečeno da je njihova neovlašćena upotreba crvenog krsta u igri Prison Architect kršenje ženevske konvencije i britanskih zakona, koji ovaj simbol štite od zloupotreba. Tako da su, tehnički, ovi britanski developeri postali ratni zločinci ni krivi ni dužni.

Ovi zakoni se naravno odnose na korišćenje simbola crvenog krsta u ratnim okolnostima, kako bi se sprečila zloupotreba ove neutralne humanitarne organizcije za sticanje prednosti nad protivnicima, ali je potpuno apsurdno ljude koji prave video igre tužiti zbog crvenog krsta u igri, koji uglavnom simboliše Health, lečenje, pomoć i slične stvari u igri.

Crveni krst kao simbol “lečenja” u video igrama postoji oš od originalnog Doom-a, koristi se u brojnim igrama, i danas se gotovo univerzalno vezuje za “health pack” u igrama. Ipak, iz cvrenog krsta širom sveta su počeli ozbiljnije da “pritiskaju” developere u pokušaju da im objasne, da ma koliko bezopasno delovalo, svako pogrešno korišćenje ovog simbola može da dovede do velikih posledica i da je zbog toga crveni krst strogo zaštićen od bilo kakve neovlašćene upotrebe.

Zbog toga su na kraju autori igre morali da pečuju igru i da crvene krstiće na ambulantnim kolima zamene sa zelenim. Mislite li da crveni krst preteruje ili su u pravu?

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!