PC

Kako izbeći plaćanje poreza ako igre zaista poskupe na Steamu?

Kao što znate, juče smo saznali da će se od aprila u Srbiji uvesti porez na digitalna dobra, a za nas je svakako najbitnija informacija da će Steam krenuti da primenjuje srpski PDV od 20% na prodaju igara u Srbiji.

Da li će Valve korigovati cene prema tome, da li će to uraditi developer/izdavači, ili će pak ostati na nama, kranjim korisnicima da snosimo teret ovog nameta, to još ostaje da se vidi.

U svakom slučaju, ukoliko se desi ono najgore, a to je da cene igara na Steamu za krajnjeg korisnika zapravo poskupe 20%, valja pogledati koje su alternative digitalnoj kupovini igara, odnosno kako izbeći plaćanje ovog novog nameta. Verujemo da mnogi od vas već znaju većinu ovih alternativa, ali uvek valja upoznati i one koji sa njima još uvek nisu upoznati.

Ovde naravno ne govorimo o specijalizovanim klijentima, koje neke kompanije imaju za igre koje oni izdaju, kao što Blizzard, UbiSoft i EA imaju Battle.net, Uplay i Origin, već o alternativi slobodnoj prodaji igara.

Ukoliko se sad smejete u sebi i mislite “hah, pa znam alternativu – piraterija!”, onda vam preporučujemo da prvo pročitate naš članak o ovoj temi, gde smo probali da domaćim gejmerima bolje približimo temu piraterije i kupovine igara – pročitajte o tome na ovom linku.

A sad da se vratimo na najbolja mesta za kupovinu igara.

Na prvom mestu bismo svakako izdvojili dobri stari GOG (Good Old Games). Možda nema uvek najnovije AAA naslove, ali je i dalje jedna od najomiljenijih platformi kod gejming veterana. GOG je počeo kao sajt koji je nudio za mali novac kupovinu starih kultnih naslova, koji se inače nisu mogli kupiti nigde drugde digitalno, ali je vremenom prerastao u ozbiljnu platformu koja se sasvim izgradila u velikog igrača na tržištu digitalne distribucije igara, odmah iza leđa Steamu (doduše, daleko, daleko iza leđa, Steam ipak suvereno vlada).

Ono što GOG izdvaja od Steama i ostalih klijenata za igranje, i zbog čega je obožavan kod igrača, jesto to što je u pitanju potpuna DRM free platforma, što znači da vam nije potreban nikakav dodatan softver, internet, niti kakva provera identiteta. Dovaljno je da kupite igru i možete je skinuti kada god želite, pozajmiti kopiju prijatelju, iščupati internet kabl… sve što vam pada na pamet.

Pored toga, ono što mi lično veoma volimo – GOG izdanja igara gotovo po pravilu uvek idu uz bar nešto dodatnog sadržaja, a neretko i čitavo more usputnih zabavnih stvari i dodatnog materijala, pa ćete često na GOG-u kupiti regulano izdanje igre kao da je Collector’s ili Deluxe Edition.

Pomenuli smo da GOG nema previše AAA izdanja, ali to ne znači da nema veliku ponudu aktuelnih naslova, zapravo sve više developera prilazi GOG-u i izdaje svoje igre na njemu, kako mali indie developeri, tako i oni veliki igrači.

Na kraju, ali možda i najvažnije, GOG stalno ima akcije i popuste, kako sezonske rasprodaje tako i “iznenadne”, pa ćete neretko naići na vašu omiljenu igru po veoma pristupačnoj ceni.

 

Ako ipak želite da se držite Steama kao vaše platforme za igranje, tu je se sjajni Humble Bundle, odličan sajt koji dobar deo svog profita daje u dobrotvorne svrhe i pritom redovno nudi akcije i popuste. Kao da to nije dovaljlno, na svakih par meseci korisnicima potpuno besplatno poklanjaju neke igre.

Pored njihove redovne prodavnice, Humble Bundle ima nedeljene, dnevne i specijalne akcije, gde često za veoma mali iznos novca možete kupiti paket igara koji vredi znato više. Sve igre koje dobijete preko HumbleBundle možete aktivirati na vašem Steam nalogu uz pomoć ključa koji dobijete (osim ukoliko je naglašeno da nije u pitanju Steam ključ).

Tu je i mesečna pretplata, koja je prosto sjajna stvar vredna svakog dinara. Mesečna pretplata iznosi svega ~12 dolara (10 ako ste prvi put pretplaćeni), a dobijate igara u vrednosti od bar 130+ dolara. U januaru ste za pomenutu pretplatu dobili Xcom 2, Ryse: Son of Rome i još par veoma solidnih igara, dok u trenutnom mesecu pretplatnici dobijaju sjajni Total War: Warhammer plus još 4-5 tajnih igara koje se saznaju na kraju meseca.

Nedeljne i specijalne akcije su uglavnom tematske i podeljene na više nivoa. Uvek imate početni koji je oko 1 dolara, dok ostali variraju u zavisnosti od prosečne svota novca koje su korisnici uplatili. Ovih dana je na akciji set Civilizacija igara, pa požurite ukoliko želite da ih nabavite jeftino.

Da zaključimo – Humble Bundle je pouzdan, jeftin i efikasan način za alternativnu kupovinu Steam ključeva, i pritom dobar deo novca redovno odlazi u dobrotvorne svrhe.

 

Bundle Stars je nešto noviji igrač na tržištu prodaje ključeva, ali takođe nudi veoma dobre akcije i povoljne cene, možda ne baš kao Humble Bundle, ali pozitivna stvar je što se njihove ponude često dopunjuju, odnono na Bundle Stars naletimo na neku dobru akciju, koje nikada nije bilo na Humble Bundle.

I oni imaju tematske akcije i rasprodaje , ali nešto drugačije koncipirane i nemaju “levele” kao kod Humble Bundle, već su modularne, odnosno u okviru ponude možete sami prilagoditi šta želite da kupite. Tu su i klasične “publisher” akcije, kao što u ovom trenutku dok pišemo ovaj tekst postoji čitav set popusta na Paradox ili Bethesda igre. Želeli ste da igrate Cities: Skylines, ali vam se baš nije davalo tih 30 evra za igru, koliko igra trenutno košta na Steamu? Pa, u ovom trenuku Deluxe izadnje igre košta svega SVEGA 10 dolara, umesto 38 evra, koliko košta Deluxe verzija igre na Steamu.

Valja pomenuti još i sajt itch.io, koji je svojevremno krenuo kao mesto gde su mali indie developeri mogli da reklamiraju i distribuiraju igre, da bi vremenom i on počeo da raste kudikamo više od toga, ali da pritom i dalje zadrži taj indie šmek. Ovde nećete naći vašu letnju hit pucačinu, ili RPG godine, ali svakako možete pronaći gomilu zabavnih igara od kojih su mnoge i besplatne. Vredi posetiti ga ukoliko volite alternativne načine igranja igara.

Tu je i sajt Green Man Gaming, koji mi u redakciji ne koristimo, pa nemamo puno da napišemo o njemu, ali se na internetu takođe ceni kao dobro i pouzdano mesto za kupovinu Steam igara.

 

Mračna strana interneta

Razmišljali smo da li da pomenemo uopšte i ovaj deo alternative kupovine Steam igara. Iako ne gajimo veliku ljubav prema ovim sajtovima, iz razloga koje ćemo navesti u nastavku, ipak mislimo da naši čitaoci imaju pravo da znaju i za ove sajtove, pa neka sami odluče gde žele da pazare svoje igre.

U pitanju su sajtovi koji se bave posredništvom u trgovini kodova za Steam, od kojih su svakako najpoznatiji Kinguin, G2A i G2Play. Ovi sajtovi uglavnom imaju većinu igara koje želite po drastično manjim cenama, neretko ovde možete kupiti Steam ključ neke igre koja regulano košta recimo 50-60 evra po ceni od  10-20 evra.

Pitate se u čemu je onda problem? Problem su veoma mračne rabote koje se vezuju za ove sajtove. Kako su u pitanju otvorena tržita, gde sajt deluje samo kao posrednik, gomila ovih ključeva često dolazi iz veoma nepouzdanih i neetičkih, čak kriminalnih izvora.

U pitanju su ili kradeni ključevi igara ili ključevi masovno kupovani ukradenim karticama sa interneta. Naravno, ne kažemo da ovde nema i leganih prodavaca, ima i njih u solidnom broju svakako, ali kako nema kontrole tržišta, situacija je veoma mutna. Mnogi developeri imaju veoma negativnu istoriju sa ovim sajtovima, žaleći se na ukradene ključeve koji se tamo prodaju.

Naravno, ukoliko ne čekirate njihov sistem zaštite koji košta oko ~2 evra, ništa vam ne može garantovati da ni sami ne budete prevareni (da se razumemo, ovo se veoma retko dešava, ali desi se). Na sreću, tu je sistem komentara i ocenjivanja trgovaca na sajtu, pa barem po ovom pitanju možete videti da li je prodavac pouzdan ili ne.

Na vama je da li želite da koristite ovaj “mračni” deo trgovine ključevima, sa jedne strane su jeftiniji nego regularni prodavci, sa druge strane donose gomilu rizika i posluju po veoma ružnom principu bez prave kontrole.

Naša je preporuka da ih ne koristite već da se okrenete sajtovima koje smo pomenuli gore, jer su u pitanju pouzdani prodavci koji igre nabavljaju direktno od developera/izdavača i gde nema mutnih radnji. Pritom, ukoliko ste dovaljno strpljivi, na mnogim od tih sajtova možete naći igre koje čekate po bagatelno dobrim akcijama i popustima.

Nadamo se da smo vam pomogli da bolje upoznate sve digitalne kupovine igara.

 

 

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top