PLAY! ; PLAY! Zine

Srbija uvodi porez na Steam igre od 20%!

Potpuno neočekivana vest stiže danas iz Steama za ljubitelje video igara u Srbiji. Naime, Steam je danas poslao mejl svojim partnerima gde je naveo da će u narednom periodu u 10 zemalja širom sveta kupovina video igara preko Steama poskupeti za 5 do čak 20 procenata na osnovu poreza na dodatnu vrednost za prodaju igara koje će te zemlje uvesti.

Sve bi ovo bila još jedna vest koja bi kod nas usputno prošla i verovatno ne bi ni završila na stranicama Play!Zine poratala, da tu nije bilo jedne male sitnice u tom mejlu – jedna od tih deset zemalja je i Srbija.

Da stvar bude gora, taj porez na prodaju Steam igara koji će biti uveden i u našoj zemlji će biti najviši ubedljivo upravo kod nas i Islanđana – pomenutih 20 procenata, i prema informacijama iz Steam mejla, počeće da se primenjuje od aprila. Evo kako izgleda lista zemalja gde će ovaj porez početi da se primenjuje i od kada će se to desiti:

Od marta 2017. godine:

Švajcarska 8%
Južna Koreja 10%
Japan 8%
Novi Zeland 15%
Island 24%
Južna Afrika 14%
Indija 15%

Od aprila 2017. godine:

Srbija 20%

Od maja 2017. godine:

Tajvan 5%

Od jula 2017. godine:

Australija 10%

Važno je napomenuti da se ovde radi o porezu koje uvodi država kao namet, tako da nam sada ostaje samo da kontaktiramo nekog u državi i upitamo o čemu se ovde radi, jer staviti porez od 20% na kupovinu Steam igara je apsolutno suludo i prosto obesmišljava svaki vid legalne kupovine igara preko Steama.

 • Goran Goronja

  Pa i nije neki problem… Vec vidim likove iz BiH i Hrvatske koji ce da preprodaju igrice po normalnim cenama…

 • Mil Yan Magnusson

  Pa kad kupis original u radnji, platis porez. Nije to do Steam-a, to je do Srbije.

 • HYBRID

  Imam jednu molbu za redakciju. Istrazite detaljno o cemu se ovde radi. Kada je donet ovaj zakon, odredba itd… Da li je ovo bilo u skupstini? Neko iz vlasti je shvatio da ovde lezi novac i setio se pametnjakovic da oporezuje. Molim vas istrazite.
  Da li se odnosi na sva digitalna dobra(mp3, stripove, igre, muziku)?

  • Nikola Savić

   Da, izgleda da će se odnositi na sva digitalna dobra, računajući tu i razne pretplate… :(

 • Pangalaktichki

  Gde ste vi uopšte videli da će da skoče cene? Alo, mi smo u istom regionu kao Mađarska i Italija, u okviru regiona MORA da bude ista cena, a Steam nije lud da pravi 10 novih regiona za zemlje sa liste niti, još gore, da ostatku zemalja digne cene. Neće se ništa promeniti, ne ložite masu.

 • Pingback: Evo kada tačno kreće The Ghost Recon: Wildlands open beta – PLAY! PLAY!()

 • Pingback: Kako izbeći plaćanje poreza ako igre zaista poskupe na Steamu? – PLAY! PLAY!()

 • Pingback: Srbija uvodi poreze na sve digitalne servise i usluge iz inostranstva - Dijalog.net()

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!