PLAY! ; PLAY! Zine

Sada Džon Karmak (Oculus) tuži ZeniMax

Drama i tužakanje na relaciji Facebook-Oculus-ZeniMax nikako da dobije svoj epilog.

Nakon što je početkom godine slučaj dospeo u žižu šire javnosti zbog svedočenja i samog Marka Zakeberga, čija je firma Fejsbuk od 2014. godine vlasnik kompanije Oculus, činilo se da je slučaj konačno završen početkom februara, kada je sud odlučio da će ZeniMax dobiti 500 miliona dolara odštete.

Ipak, ZeniMax nije bio zadovoljan ovom odlukom jer je suštinski odlučeno da Oclus Rift ne koristi njihovu tehnologiju, pa su pokrenuli druge pravne postupke kako bi sprečili dalju prodaju i razvoj Oculus Rifta.

Iz Dalasa nam sad stižu vesti u obrnutom pravcu. Džon Karmak sada tuži ZeniMax zbog neisplaćenih para u vrednosti od skoro 23 miliona dolara. Karmak je legenda industrije video igara, jedan od osnivača kompanije id Software, koja je svetu podarila hit franšize Wolfenstein, Doom i Quake, koje su definisale žanr koji danas poznajemo kao FPS, odnosno pucačine iz prvog lica.

Karmak je zajedno sa ostalim osnivačima prodao id Software za oko 150 miliona dolara kompaniji ZeniMax 2009. godine, od čega je njemu pripalo oko 45,1 miliona dolara. Nakon toga nastavio je da radi u id Software, kao ZeniMaxov zaspoleni, sve do pre par godina, kada je prešao da radi u Oculus Rift.

Upravo je ovaj transfer ključan u procesu između ZeniMaxa i Oculusa, jer ZeniMax tvrdi da je Karmak ukrao i preneo poslovne tajne oko VR tehnologije, koje je on razvio dok je radio u ZeniMaxu, što Karmak odbija za istinu i tvrdi da je kompaniju napustio upravo zašto što nisu želeli da razvijaju i rade na VR tehnologiji.

 

 

 

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!