PC

Sada Džon Karmak (Oculus) tuži ZeniMax

oculus rift

Drama i tužakanje na relaciji Facebook-Oculus-ZeniMax nikako da dobije svoj epilog.

Nakon što je početkom godine slučaj dospeo u žižu šire javnosti zbog svedočenja i samog Marka Zakeberga, čija je firma Fejsbuk od 2014. godine vlasnik kompanije Oculus, činilo se da je slučaj konačno završen početkom februara, kada je sud odlučio da će ZeniMax dobiti 500 miliona dolara odštete.

Ipak, ZeniMax nije bio zadovoljan ovom odlukom jer je suštinski odlučeno da Oclus Rift ne koristi njihovu tehnologiju, pa su pokrenuli druge pravne postupke kako bi sprečili dalju prodaju i razvoj Oculus Rifta.

Iz Dalasa nam sad stižu vesti u obrnutom pravcu. Džon Karmak sada tuži ZeniMax zbog neisplaćenih para u vrednosti od skoro 23 miliona dolara. Karmak je legenda industrije video igara, jedan od osnivača kompanije id Software, koja je svetu podarila hit franšize Wolfenstein, Doom i Quake, koje su definisale žanr koji danas poznajemo kao FPS, odnosno pucačine iz prvog lica.

Karmak je zajedno sa ostalim osnivačima prodao id Software za oko 150 miliona dolara kompaniji ZeniMax 2009. godine, od čega je njemu pripalo oko 45,1 miliona dolara. Nakon toga nastavio je da radi u id Software, kao ZeniMaxov zaspoleni, sve do pre par godina, kada je prešao da radi u Oculus Rift.

Upravo je ovaj transfer ključan u procesu između ZeniMaxa i Oculusa, jer ZeniMax tvrdi da je Karmak ukrao i preneo poslovne tajne oko VR tehnologije, koje je on razvio dok je radio u ZeniMaxu, što Karmak odbija za istinu i tvrdi da je kompaniju napustio upravo zašto što nisu želeli da razvijaju i rade na VR tehnologiji.

 

 

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top