PLAY! ; PLAY! Zine

Atlus preti da će tužiti svakog ko “previše” strimuje Persona 5

Japanci, koliko god veliki majstori i genijalci industrije video igara bili, ponekad imaju zaista nejasne poteze koji deluju kao nešto što dolazi zbog nerazumevanja tržišta kome pristupaju.

Igra Persona 5, čiji je developer i izdavač pomenuti Atlus, se juče pojavila na zapadnom tržištu, par meseci nakon izlaska u Japanu. Igra je probrala odlične kritike i velika su očekivanja od nje, ali je izgleda Atlus rešio da jednom pogrešnom odlukom ubije hajp kod publike.

Naime, juče je zajedno sa izlaskom igre stiglo i zvanično saopštenje u kome se svi koji planiraju da strimuju igru upozoravaju da ukoliko igranjem uživo odu dalje od 7/7 (7. jula u vremenu same igre), da će im stići zahtev za uklanjanje zbog povrede autorskih prava, pa čak i tužba i potpuno zatvaranje kanala/naloga.

Ovo Atlus navodno radi kako bi sprečio da strimeri spojluju priču drugima, ali ostaje nejasno da danas u eri gde je strimovanje igara opšti deo gejming kulture i čak najbolja reklama za igru, da neko dođe sa ovakvim  zahtevom. Jedini razlog ovome je potencijalna prevencija, da mnogi jednostavno isprate priču igre kroz gledanje sadržaja, umesto što bi kupili igru.

Posebno je zanimljivo što u tonu poruke američkog odeljenja kompanije, koje je izdalo ovo upozorenje, deluje kao da su i sami zbunjeni odlukom svojih japanskih kolega i da će probati da ih urazume i objasne im da takvo ponašanje može samo škoditi igri, kompaniji i njenoj reputaciji.

Koliko daleko je otišlo sa ovim vidi se i na PlayStation 4, gde su opcije za deljenje snimaka i skrinšotova iz igre onemogućene za Persona 5.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!