Nintendo 3DS

REVIEW: Mario Sports Superstars

Verovatno znate za frazu “Simpsons did it”, koja kroz šalu aludira na ideju da šta god vam interesantno može pasti na pamet, sigurno se već dogodilo u nekoj od epizoda dugovečne serije The Simpsons. Isti princip bi skoro mogao da se primeni i na igre sa tematikom Super Mario univerzuma. Trkanje, fudbal, tenis, bejzbol, ples… Čak i da pomislite “dobro ali evo, da li je nekada Mario imao zadatak da beži od džinovske zlatne ribice?” budite sigurni da ste i tu pokriveni kroz barem jednu od stotina mini-igara iz Mario Party serijala.

Ali zašto ovoliko igara? Pa bez sumnje iz prostog razloga – zato što su zabavne. Čak i golf dobija sasvim drugu dimenziju kada Mario uputi lopticu ka udaljenoj zastavici. I tako, da li kroz mini ili u potpunosti nekom sportu posvećene igre, Mario je nizao zabavne serijale. Stoga je ljudima iz Bandai Namco studija očito palo na pamet da neke od najpopularnijih Mario sportova ubace u jednu igru i naprave jedinstvenu zabavnu kompilaciju. I da li su u tome uspeli?

Mario Sports Superstars se sastoji iz pet različitih sportskih disciplina, a to su: fudbal, golf, konjske trke, tenis i bejzbol. Svaka celina je u manjem ili većem procentu već viđena kroz neke od Mario igara, stoga bi svako ko se već sreo sa nekom od njih trebalo da se nađe na poznatom terenu. Ali ko god da sa ovih prostora upali igru, verovatno će se prvo baciti upravo na fudbal.

A fudbal je već u startu interesantno zamišljen.Birate napadača i golmana među najpoznatijim Super Mario likovima, a ostali igrači su horda klonova, recimo Toad-ova (što je opet simpatičan koncept). Vredi napomenuti da je u svakoj igri koja ima veći broj učesnika, moguće organizovati multiplejer sa do čak 6 ljudskih igrača. Jedina mana je što svaki od igrača mora posedovati igru, jer download play ne postoji, ali je u svakom slučaju vredno pomena.

Sama mehanika igre je dosta jednostavna. Dodajete loptu i šutirate dok ne nadmudrite protivničku odbranu i golmana i postignete gol. Pa da, fudbal, zar ne? Ali ako tražite neku dublju mehaniku, ovde je nećete pronaći. Vremenom možete osvojiti i specijalni šut koji predstavlja jaču verziju običnog i to je manje-više to. Nekome će prijati ova jednostavnost, jer će i svaki početnik odmah ući u štos, ali ako tražite komplikovaniji i izazovniji gejmplej, moraćete da ga potražite na drugom mestu.

Konjske trke su ovde prisutne kao znatno ređe Mario okruženje. Iako je i ova disciplina predstavljena poprilično pojednostavljeno, opet nudi neke od mogućnosti za taktiziranje, gde štedite snagu konja za presudne momente. Dobar element je i mogućnost da se zbližavate sa vašim vernim kljusetom kroz neke od aktivnosti u štali. Koliko god zvučalo smešno, ovo je možda i najsvetlija tačka igre. A onda se vraćate na stazu koja ponovo nudi zaista pojednostavljen gejmplej koji opet povremeno ume da bude interesantan.

Ako ste igrali bilo koju Mario Golf igru, golf deo Mario Sports Superstars će vas sigurno razočarati jer je i on veoma pojednostavljen. Osim biranja tipa udarca i jačine, ne postoji ni jedan element koji će vas izazvati svojim konceptom. Cela igra se svodi na jednostavno udaranje loptice i ako ste očekivali nešto više od toga… Opet ćete biti razočarani. Golf nije loš, samo prosto – nije ni dobar.

Ali zato je tu tenis! Koji je takođe veoma pojednostavljen. Nikakva izazovna mehanika za savladavanje nije prisutna. Samo udari lopticu, udari lopticu i udari je još jednom. Ponovo, nije u pitanju nešto najgore što ste ikada igrali, ali je daleko od nečega kvalitetnog. Pa dobro, sigurno bejzbol ne može biti loš?

Pogrešan zaključak. Bejzbol je možga i najbleđi, najprostiji od svih pet sportova, krajnje lišen života i sveden na besomučno udaranje po lopti u nadi da će završiti gde treba. Čekaj malo, zar bejzbol i u stvarnosti nije zapravo to? Dobro, dobro, ovo je najprostija verzija bejzbola, kakav god da je on u stvarnom životu. Ni ovo nije najgora stvar koju ste ikada zaigrali, ali opet je daleko od nečega zanimljivog.

U suštini, cela ova kompilacija je zabava osrednjeg kvaliteta, obogaćena Mario Univerzumom iz kog kao da je isisana sva dopadljivost . Mario igre i jesu zanimljive zbog svog upečatljivog šarma, a ovde kao da je hirurški odstranjen. Osim par simpatičnih elemenata i multiplejer opcije, nema nečeg što bi se značajno moglo preporučiti bilo kojoj vrsti igrača. Ako prosto volite sve od Mario igara a ne smeta vam jednostavnost bez mnogo zabavnog faktora, onda je ova igra verovatno i pravljena za vas. Vi, ako postojite, slobodno uživajte, a mi ćemo se vratiti nekom od pojedinačnih Super Mario sportskih naslova da se podsetimo šta je to ono što ovde veoma nedostaje.

AUTOR: Milan Živković

 

Mario Sports Superstars

0.00
6.5

65

6.5/10

Za:

  • Pet sportova u jenoj igri.
  • Simpatični elementi konjskih trka.

Protiv:

  • Uprošćeno do maksimuma.
  • Gotovo sasvim lišeno Mario šarma.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top