PLAY! ; PLAY! Zine

Angela Merkel otvara Gamescom 2017

Ovog meseca smo uživali u čarima E3, ali je već sada vreme da razmišljamo o ovogodišnjem Gamescom festivalu, najvećem evropskom festivalu video igara i uz E3 svakako najbitnijem događaju godine u ovoj industriji.

Ako će po nečemu Gamescom ove godine biti poseban, to je što će prvi put u istoriji ovog festivala on biti svečano otvoren od strane kancelara Nemačke, odnosno u ovom slučaju kancelarke, Angele Merkel.

Ovo je svakako istorijski trenutak za ovaj festival, ali i veliki trenutak za video igre u Nemačkoj kao takve, kada im čast ukazuje izuzetno zauzeta kancelarka. Festival u Kelnu je tradicionalno izuzetno posećen, i brojke se mere u stotinama hiljada svake godine, tako da svakako predstavlja i veliki turistički centar na mapi Nemačke, pa nije ni čudo da je konačno dospeo do interesovanja u vrhu države.

Mnogi se pitaju da li će ovo možda značiti priznavanje video igara u rang sa ostatkom umetnosti u Nemačkoj, kako bi se izbegle razne kontorverzne situacije sa cenzurisanjem, po kojoj je Nemačka izuzetno poznata u negativnom smislu, jer brojne igre na ovom tržištu prolaze isključivo cenzurisano, počev od banalnih primera cenzure kao što je ona u Half-Life , pa sve do cenzurisanja svastike u igrama, čak i kada se koristi isključivo da bi prikazala određeni istorijski kontekst.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!