PLAY! ; PLAY! Zine

Ataribox se očekuje naredne godine, koštaće između 250$ i 300$

Zajedno sa najavom da se vraća u posao konzola, Atari je u julu najavio i retro konzolu sa prepoznatljivim dizajnom iz sedamdesetih godina prošlog veka, Ataribox.

Tek nedavno, nakon par meseca zatišja, kreator Atariboxa, Fargal Mek, je u intervjuu za Venturebeat najavio kampanju prikupljanja novca preko Indiegogo platforme, kao i kakav će hardver i softver sačinjavati novu konzolu.

Indiegogo kampanja je planirana za jesen 2017. godine, a njen uspeh će pratiti i lansiranje konzole na proleće naredne godine, sa velikim brojem potvrđenih igara i prodavaće se po ceni od 250-300 dolara, u zavisnosti od edicije.

Ataribox će koristiti Linux operativni sistem sa interfejsom namenjenim TV uređajima i posedovaće posebni AMD APU sa Radeon grafikom. Zato će, kako Mek navodi, moći da pokreće igre namenjene za PC (naravno, ne one iz AAA segmenta), ali će služiti i za strimovanje, slušanje muzike i surfovanje netom.

Kreator je naveo i šta mu je inspiracija za kreiranje ovakvog uređaja. “Ljudi su navikli na fleksibilnost računara, ali većina TV uređaja pruža zatvorene sisteme i prodavnice sadržaja. Ataribox je otvoreni sistem sa korisničkim interfejsom lakim za upotrebu i prilagođavanje.”

Nova konzola će posedovati i sve igre koje postoje za kultne Atari sisteme, ali i sadržaj drugih izdavača i provajdera. Željno očekujemo novu konzolu koja će nam podariti onaj gorko-slatki ukus nostalgije, i nadamo se da će Ataribox opravdati očekivanja.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!