PC

Glasovni glumci izborili veća prava i posle godinu dana prekinuli štrajk

Pre nešto manje od godinu dana, udruženje glasovnih glumaca u video igrama preko američke sindikalne organizacije SAG-AFTRA je pokrenulo štrajk, odnosno bojkot 11 najvećih izdavačkih kuća u industriji video igara i od tada pa sve do današnjih dana dosta velikih igara i naslova je patilo zbog ovog štrajka jer nisu mogli da angažuju adekvatne glasovne glumce.

Glasovni glumci su čvrsto istrajavali u svom bojkotu i to im se na kraju isplatilo jer im je prihvaćena većina zahteva koje su postavili na početku bojkota, a svakako su bitne i ključne dve dogovorene stavke.

Prva je to što je obezbeđen dodatni, odnosno sekundarni izvor finansiranja u vidu bonusa koji se plaća po snimačkoj sesiji, a ne samo onaj za količinu dogovorenog posla. Dogovor je da se plaća 75 dolara za prvu sesiju snimanja, i ta cifra bi išla ukupno do 2100 dolara za 10 snimačkih sesija. Ovo je bila posebno važna stavka jer je osiguravala primanja koja bi stizala mimo dogovorenih i koja bi davala dodatnu sigurnost glumcima u poslu.

Druga važna stavka je to što je obezbeđena maksimalna transparentnost prilikom angažovanja na poslu. Ranije su glumci često bili u potpunom mraku kada je u pitanju posao na kome su angažovani, što su developeri i izdavači pravdali time da žele da zaštite svoj rad od curenja informacija, pa tako često mnogi glumci bukvalno nisu znali ni kojim karakterima daju glasove.

Sada su izdavači dužni da daju radno ime projekta, da kažu da li je projekat zasnovan na ranijoj franšizi ili je nova stvar, koju će ulogu igrati glumci, koji žanr igre je u pitanju… Ono što je takođe veoma važno, pre angažovanja glumci moraju unapred da budu obavešteni o tome da li će koristiti neki uznemiravajuć rečnik, kao što su psovke, uvrede, rasistička omaložavanja i druge slične stvari koje mogu da učine da se osećaju neprijatno prilikom rada na tom tekstu.

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top