Vesti

Legendarni Airton Sena i Sonic trofej

Foto: SEGA

U moru bizarnosti koje se s vremena na vreme pojave na internetu, verovatno jedna od  čudnijih, barem kada je gejming u pitanju, jeste čuvena slika legendarnog vozača Formule 1, Brazilca Airton Sene, na kojoj on visoko iznad glave drži trofej sa SEGA logom i figurom Sonica.

Kao prvo, da, ova slika je prava i nije fotošop. Ali, koja je priča iza ove slike?

Sve se desilo daleke 1993. godine, 11. aprila. Vožena je trka za Veliku nagradu Engleske, jedna od najvećih i najboljih vožnji Sene, ali nažalost i jedna od poslednjih pre njegove prerane smrti, koja se desila oko godinu dana kasnije na tragediji tokom trke Velike nagrade San Marina.

Da se vratimo na ovu trku u Engleskoj. Imao je Sena tada 33 godine, još uvek u najboljoj formi, a toga dana je padao opasan pljusak, kako to obično biva na britanskom ostrvu. Ukoliko ste upoznati sa istorijom Formule 1, znate da je Sena bio verovatno najbolji vozač svih vremena, a posebno se isticao kao veliki majstor vožnje po mokrim stazama, zbog čega su ga prozvali “Kišni čovek”.

Tako da mu je ova trka u Engleskoj bila posebno istaknuta u karijeri, vozio je fantastično i u izuzetno teškim uslovima uspeo je da “oduva” svog večitog rivala i glavnog konkurenta, Alena Prosta. Još jedna velika pobeda za veliku legendu, još jedno najviše mesto na podijumu. A šta ga je tamo čekalo? Veliki Sonic trofej.

Kako se to dogodilo?

U to vreme SEGA je volela da se agresivno reklamira na pomalo čudnim mestima, pa je  tako njihovo marketing odeljenje sklopilo sponzorski ugovor po kome su bili glavni i najveći sponzor tog trkačkog vikenda u Doningtonu, gde se trka i odigrala. Zapravo, ugurali su toliko para da se čitav događaj zvao XXXVIII Sega European Grand Prix, a SEGA logo i ime su bili bukvalno svuda, niste ih mogli zaobići ukoliko ste gledali trku, od početnih pozicija do podijuma, preko reklama na TV prenosu u najboljim momentima.

Kao deo tog reklamno-sponzorskog paketa bio je i dogovor da se pobedniku trke uruči specijalni promo-pehar, koji se sada već postao čuven na internetu, a o kome ovde upravo i pišemo. Ali, moraćemo da vas razočaramo. Ovo nije bio zvanični pehar trke, već samo deo ispunjavanja sponzorskih obaveza, i vrlo brzo nakon primanja ovog revijalnog pehara, Seni je uručen i pravi pobednički pehar za osvojeno prvo mesto Velike nagrade Engleske.

Ipak, kako to obično biva na internetu, neki mitovi zauvek žive, pa je tako za sve nas i dan danas ova čuvena slika jedino i bitna, Sena je zaista dobio Sonic trofej, i možda on i danas zauzima bitnu poziciju u vitrini uspeha pokojnog velikana, ko zna?

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top