PLAY! ; PLAY! Zine

Plaćeni modovi za Fallout 4 koji to nisu (ali ipak jesu)

Nakon što su 2015. godine u saradnji sa Valveom neuspešno pokušali da poguraju ideju plaćenih modova za Skyrim, odgovorne u Bethesdi ponovo budi miris zelenih novčanica. Pit Hajns, potpresednik kompanije iz Merilenda, klasičnom zamenom teza pokušava da ubedi igrački svet kako modovi za Fallout 4, koji će u narednom periodu biti ponuđeni na Creation Club platformi , zapravo nisu “modovi”, a pogotovo nisu plaćeni… ali ipak imaju svoju cenu.

Stvari postaju jasnije kada zagledamo u detalje ove izjave: naime, Bethesda autorima modifikacija isplaćuje novac, one se ističu na vidnom i lako dostupnom mestu (umesto na eksternim destinacijama kao što je Nexus Mods), dok za krajnji proizvod zainteresovani igrači ipak moraju da odreše kesu, jer se za kupovinu pomenutog sadržaja koristi virtuelni kredit, za koji je pak potrebno izdvojiti određenu sumu (pravog) novca.

Bethesda taj potez pravda tvrdnjom kako je pomenuti odnos pošteniji prema tvorcima modifikacija jer im je prihod zagarantovan, potpuno zanemarivši činjenicu da veći deo modera pristupa izradi ove vrste dodatnog materijala ne iz materijalne koristi, već iz ljubavi prema igri kojoj je modifikacija namenjena (da ne pominjemo činjenicu kako je ogroman deo igračke publike decenijama unazad naviknut na modove kao besplatan sadržaj).

Bez obzira na fraze Bethesdinih zvaničnika, sve ovo deluje kao nevešto zamaskirani outsourcing razvoja plaćenih DLC paketa. Nije šija, nego vrat…

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!