PLAY! ; PLAY! Zine

PEGI i ESRB ne vide kockanje kod “Loot Boxes” sistema u igrama

Svedoci smo poslednjih godina, a posebno poslednjih meseci, da sve više igara, pogotovo igara velikih kompanija, postaje zaraženo raznoraznim “loot kutije” sistemima gde igrači za ingejm valutu ili pravi novac kupuju kutije sa nasumičnim nagradama.

Tako samo u ovom periodu imamo nove igre kao što su Forza Motorsport 7, Middle-earth: Shadow of War i Star Wars Battlefront II koje u najmanju ruku imaju veoma problematičan sistem koji je na ivici “plati i pobedi” opcija, odnosno zaključava se sadržaj u već plaćenoj igri po punoj ceni, a da bi se otključao potrebno je kupovati Loot Boxes i nadati se da ćete dobiti šta vam treba.

Poslednjih nedelja temperatura na ovu temu je proključala po internetu da bi se ovih dana oglasila i dva najveća evropska i američka tela za kontrolu sadržaja igara, Pan European Game Information (PEGI) i američki Entertainment Software Rating Board (ESRB).

Američki ESRB je bio vrlo konkretan i rekao da oni ne smatraju da je Loot sistem u igrama kockanje, jer je igračima uvek zagarantovano da će nešto dobiti, iako se radi u osnovi o igri na sreću. Takođe oni smatraju da stvari u igri uglavnom nemaju stvarnu vrednost, pa zbog toga i ne mogu podpasti pod kockanje.

Sa druge strane, evropski PEGI je bio malo otvoreniji u svojim stavovima i oni su rekli da jednostavno nije na njima da odluče šta je kockanje a šta nije, već da to moraju da učine institucije i tela koja regulišu kockanje i zakone o njemu. Kada Loot boxes budu zvanično kategorizovane kao kockanje od strane nadležnih tela, PEGI kaže da će momentalno prilepiti odgovarajuće etikete uz igre koje dolaze sa Loot Boxes sistemima.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!