Opisi

REVIEW: Football Manager 2018

Ovaj tekst je originalno izašao u decembarskom 110. broju časopisa Play!Zine, koji možete besplatno preuzeti na ovom linku.

Svake godine pre zimskih čarolija u domove većine gejmera koji obožavaju da prate sport, a pre svega fudbal, stiže čuvena menadžerska simulacija “Football Manager”. Sega iz godine u godinu čini ovu igru sve realnijom, što je odlično za ljude sa naših prostora, da odaberu tim i pokažu se kao vodeći menadžeri nekog kluba ili reprezentacije, jer dobro je poznato da u Srbiji bar 90% ljudi “više zna” od samog selektora nacionalnog tima ili od glavnih trenera Crvene zvezde i Partizana, pogotovo na sportskim terenima poput slava i kafana.

Kao i kod prethodnih izdanja, Sega uvodi novine. Za mene, koji igram raznorazne menadžere još od devedesetih, lako je primetna svaka i najmanja inovacija u igri, tako da nije problem snaći se u nameštanju taktike, sprovođenja transfera, igranja utakmice. Početnicima, koji su uglavnom mlađeg doba, takođe ne bi trebalo predstavljati problem osnovno savladavanje i rukovanje igrom, sad već oko taktike i priprema utakmica potrebno je iskustvo i strpljenje, što dođe samo po sebi vremenom. Najteže može biti onima koji su preskočili par serijala ove igre, pa su naviknuti na dosta prostije menadžere od pre nekoliko godina, lako ih može zaboleti glava kada ugledaju koliko je sve napredovalo i postalo kompleksinije. Kada krećete sa igrom, imate opciju da li želite u početku da vam u “oblačićima”(žutim tačkama) vodič objašnjava igru i sprovodi vas kroz nju. Možete to staviti na minimum ili pak isključiti, ali ako ste novi ili dugo niste igrali, savetujem vam da kliknete svuda gde vam sama igra nudi objašnjenje o čemu se u tom odeljku zapravo radi.

Izabrali ste klub, zacrtali cilj pre starta šampionata, proverili sastav ekipe, uočili slabe tačke, bacili se u razmišljanje koga dovesti na poziciju levog beka, gde vam se trenutno nalazi najslabija karika u ekipi. Kod transfera i odabira potencijalnih pojačanja za vaš klub lako možete videti ko bi zaista voleo doći u vašu ekipu, a da je na transfer listi, a ko ne bi ni pod kojim uslovima pristao. Tako da, ukoliko ste krenuli da vodite tim iz naše Super lige, za početak se zadovoljite pojačanjima iz domaćeg prvenstva, nekog manje poznatog stranca ili u retkim slučajevima poznatijeg fudbalera na zalasku karijere koji će vas prittom “odrati” i uzeti novca koliko biste dali na 10 mladih domaćih igrača na toj poziciji. Za početnike važi, dok se par puta ne opečete oko transfera i ne pokajete se, nećete ni naučiti, jer svako želi već prve sezone napraviti jaku Zvezdu, Partizan…

Što se taktike tiče, sve je uglavnom isto kao i na “sedamnaestici”. Odličan pregled taktike, mnoštvo opcija za svakog igrača individualno, te i ekipno, nećete imati mnogo briga ukoliko gubite, da očas posla u 85. minutu naredite napad iz svog raspoloživog oružja. Oni malo veštiji će to svega za par sekundi uraditi, dok se za početnike i one malo sporije i nesigurnije savetuje pritisak pauze, pa samo lagano.

Ono što je najveća draž svega je naravno igranje utakmice. Ima i onih koji vole da im ide samo komentar meča bez prikazivanja makar najvažnijih situacija tokom meča, ali takvih je malo. Sa druge strane ima i onih koji uspore brzinu meča i gledaju je celu, što ja iskreno i ne razmem baš, ali s obzirom koliko je napredovala grafika što se tiče samog gledanja meča, svaka čast, još malo pa kao PES ili FIFA. Dobro, ne baš još malo, ali s obzirom da je ovo menadžer, prikazi utakmica su fenomenalni. Ono što je i dalje je tu je brza izmena igrača, menjanje taktike tokom meča, a da se ne mora kliknuti više od dva puta.

Što se ostalih stvari tiče, uvek je koristan “Team report”, kakvo god viđenje tima imali, konsultujte se i sa pomoćnicima, pa ako vam ne ide kako treba, poslušajte njihov savet. Trening je ostao isti, potrudite se da trenere sa pravim ocenama privolite da dođu u vaš klub, em će vam igrači brže napredovati, em ćete i sami biti zadovoljniji sobom, kad neki klinac iz omladniskog tima odlično napreduje, a vi ste ga progurali u prvi tim, ništa slađe, zar ne. Medicinski centar je takođe odlično urađen uz zaista sjajan pregled povređenih igrača i opis samih povreda.

E sad ono glavno, što nisam hteo reći na početku, “Dynamics”. Tu vam se nalazi stari poznati “Team meeting”, ali pored toga, neke novine koje će zadovoljiti sve sladokusce ove igre. Nakon klika na ovu opciju prvu će vam izaći ono uopšteno, Tu ćete videti kakva vam je atmosfera u ekipi, da li ima nezadovoljnih, ono što je dosta zanimljivo je i to, kako se slažu međusobno igrači, da li ukoliko imate mnogo stranaca u ekipi jezička barijera predstavlja neki porblem u funkcionisanju kluba. Nakon uopštenog prikaza zadovoljstva ekipe, moći ćete videti hijerarhiju u klubu, od vođa tima i onih glavnih lidera na terenu i van njega, pa sve do onih igrača koji nemaju ama baš nikakvog uticaja na tim, čija se reč ni ne čuje, a kamoli poštuje. Znači, neće imati isto pravo kapiten ekipe koji je tu već 15 godina i klinac od 17 godina koji je došao pre sedam dana u ekipu, što je zaista jedna velika novost i poboljšanje same igre. Nakon što uprava Rome nije ispala fer prema legendi kakav je Frančesko Toti, atmosfera u ekipi je bila katastrofalna, navijači gnevni, a iz suparničke ekipe, navijači večitog rivala Lacija, odali su mu počast kakvu nisu ni mnogim legendama iz njihovog kluba. Izbacite Mesija iz Barselone, Pelisijera iz Kijeva ili bilo koju legendu nekog kluba pa ćete i sami videti reakciju igrača, navijača, pa i vaših ukućana, koji će biti ogorčeni vašim postupcima.

Pored opcije “Dynamics” može se naći još nekih sitnih promena u skautingu, ali to ćete videti sami kad krenete da šaljete vaše skaute po celom svetu. Na vama je sad da odabere kakva vam pozadina odgovara, šta vam najviše odmara oči, najviše prija vašem mozgu i onda lagano. Ali, ipak najslađe je ono što je u ovom tekstu kraj, a u vašem vođenju ekippe sam početak, a to je odabir kluba. Šta vam je slađe, krenuti s Bajernom, Realom, Barselonom i biti jedan od favorita za sve moguće trofeje ili možda krenuti iz šestog ranga takmičenja engleske lige i probati sa malim klubom ostvariti neprocenjive uspehe kakvi su ulazak u neku od četiri profesionalne lige, što duži opstanak u FA kupu i slično. A zamislite tek ako krene u budućnosti opet liga, sa klubovima iz bivše SFRJ, pa to će tek biti užitak igrati sa prijateljima i “prepucavati se”.

Definitivno najbolja i najkompleksnija fudbalska simulacija koju smo do sada imali prilike da vidimo i ljubitelji fudbala će imati pred sobom mesece pravog uživanja, samo nemojte da zaboravite i na ostale obaveze. Srećno i sportski pozdrav.

AUTOR: Stevan Marković

Igru za potrebe opisa ustupio Computer Land

Football Manager 2018

9.5

95

9.5/10

Za:

  • Dynamics.
  • Velika baza podataka o igračima.
  • Nikada realniji prikaz utakmica.

Protiv:

  • Lošiji skauting nego ranije.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top