Gadgets

HTC predstavio Vive Pro i bežični VR adapter

Godina iza nas je bila godina velikih očekivanja kada je tehnologija igranja u virtuelnoj realnosti u pitanju, ali je nekako prošla razočaravajuče po tom pitanju.

Godinu je otvorilo sjajno VR iskustvo u vidu Resident Evil 7, ali nakon toga se nisu pojavili neki zaista veliki VR hitovi, a hardverski problemi koje nova tehnologija još uvek vuče su i dalje predstavljali veliku prepreku široj popularnosti ove tehnologije.

Izgleda da i ova 2018. godina kreće “na veliko” kada je VR u pitanju. Kompanija HTC je predstavila najnoviji model svog Vive VR uređaja, jednostavnog naziva Vive Pro, što bi trebalo da naglasi da je u pitanju naprednija verzija uređaja, namenjena zahtevnim korisnicima.

I kada vidimo šta nam to nudi Vive Pro, možemo se sasvim opravdano složiti da i te kako ima pravo da nosi tu oznaku pro, barem na papiru, jer je po karakteristikama do sada ubedljivo najmoćniji komercijalni VR uređaj koji će se pojaviti za masovno tržšte.

Dva OLED ekrana koja se nalaze na sočivima ove virtuelne kacige imaju rezoluciju od neverovatnih 2880 x 1600 piksela, što je povećanje od čak 78% u odnosu na trenutni standard i ono što ima “običan” HTC Vive. Imajući u vidu da su niske rezolucije jedna od glavnih mana VR uređaja, jer slike u igrama često budu neigrivo loše i tekstovi nečitljivi, ovo je zaista veliki iskorak i pomak za dalji razvoj kvalitetnih VR igara.

Uz uređaj idu i integrisane slušalice sa vrhunskim drajverima i ugrađenim pojačalom, što ima za cilj da igračima pruži dinamičniji i kvalitetniji zvuk koji bi maksimalno pojačao imerziju igrača u VR okruženje igre. Tu je i dualna kamera na prednjoj strani uređaja, kao i dualni mikrofon sa naprednom tehnologijom negacije buke, kao i nova traka za stavljanje oko glave, koja bi igračima trebalo da pruži udobnije nošenje na dužim periodima i generalno bolju ergonomiju.

Osim Vive Pro, HTC je predstavio i bežični adapter za njihove VR uređaje, što je još jedna od ključnih stavki koju su igrači želeli da vide kod VR uređaja, a to je oslobađanje silnih kablova, koji ograničavaju igrača i štete potpunoj imerziji. Vive Wireless Adaptor je izrađen u saradnji sa Intelom i njihovom WiGig tehnologijom, koja nudi protok podataka dovoljno jak za igranje VR igara praktično bez ikakvog kašnjenja i kvarenja iskustva u odnosu na standardno igranje sa kablovima.

Sve ove novine deluju kao zaista ogroman napredak za razvoj VR igranja i radujemo se tome, ali kada znamo da i ovi “obični” uređaji koštaju solidnu količinu novca, postavlja se pitanje – koliko će nas tek koštati ovi premijum uređaji? Jer to će sigurno diktirati i popularnost nove VR tehnologije.

 

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top