PC

Havaji prvi u svetu zakonom regulišu Loot kutije

Savezna američka država Havaji još jednom pokazuje da je ispred svih u svetu kada je briga o našoj voljenoj industriji video igara u pitanju.

Nakon što su jesenas prvi u svetu podigli glas protiv Loot kutija na državnom nivou, sada pokazuju i da neće sve ostati samo na tome.

Lokalni predstavnik vlasti Kris Li (Chris Lee) je najzaslužniji za ovo i upravo je on podigao ovu stvar na nivo države, jer je i sam, kao višedecenijski gejmer, primetio porast ove amoralne i visoko predatorske prakse, koja unosi kockanje u svet video igara.

Tako se pred državom Havaji našao paket zakona za usvajanje i koji predstavlja prvi i značajan korak ka suzbijanju Loot kutija u video igrama. One neće biti zabranjene, ali će zbog ovih zakona izdavači dobro razmislisti pre nego što se odluče da ih stave u njihove igre, jer “udaraju” na njihovu najbrojniju publiku, a to su maloletna lica.

Naime, dva od ova četiri zakona, House Bill 2686 i Senate Bill 3024, će zabraniti prodaju igara sa Loot kutijama svima mlađim od 21 godine (SAD granica za punoletstvo) i samim tim to će morati da bude jasno obeleženo na ovim igrama koje imaju Loot kutije. Drugi par zakona, House Bill 2727 i Senate Bill 3025, će naterati izdavače da na svakoj igri koja sadrži Loot kutije jasno i nedvosmisleno napišu da ta igra sadrži elemente kockanja u njoj i da se šanse za “dropove” predmeta pokažu u preciznim procentima.

Ovi zakoni su poslati državnim strukturama na usvajanje i očekuje se da će proći i biti usvojene na nivou države Havaji, ali je pomenuti Kris Li rekao da je na njima radio sa jako puno predstavnika drugih saveznih država, tako da verujemo, i nadamo se, da ovo neće stati samo na Havajima.

Podsećamo, u martu se očekuje i da se država Nemačka oglasi po ovom pitanju.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top