PLAY! ; PLAY! Zine

Manipulisao recenzijama pa mu Steam uklonio sve igre

Tržište video igara je postalo gotovo prezasićeno što znatno otežava proboj manjih i novijih developera, zbog čega oni pribegavaju nekim merama koje su protiv pravila industrije i štete svima.

Jedan od njih je i studio baziran na Malti, Insel Games, za kojeg je najpopularnija platforma za distribuciju igara, Steam, otkrila kako je manipulisao recenzijama i davao pozitivne ocene svojim naslovima sa ciljem poboljšanja prodaje. Zbog očiglednog kršenja polise, Valve je automatski prekinuo saradnju sa Insel Games i uklonio sve njegove igre sa Steama.

Sve je počelo na Redditu gde jedan korisnik okačio fotografiju mejla kojeg je direktor studija prosledio svim zaposlenima. U mejlu je navedeno kako igre, među kojima je i Wild Busters, nisu ispunile očekivane rezultate i da prodaja ide jako slabo. Zbog toga je od svih zaposlenih zatraženo da kupe igru na Steamu i pokažu račun o kupovini i potom napišu pozitivnu recenziju na Steamu, inače bi isti mogli ostati bez posla zbog slabih rezultata na tržištu.

klik za uvećanje

Sve igre studija – Wild Buster, Guardians of Ember, World of Fishing i Trinium Wars – više nije moguće kupiti putem Steama ali su one ostale u vlasništvu korisnika koji iz već poseduju, a njih je još uvek moguće kupiti sa zvaničnog sajta i Humblea i aktivirati ih na Steamu.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!