PC

Nvidia predstavlja novu tehnologiju koja će doneti do sada neviđeni fotorealizam u video igrama

Gigant na tržištu grafičkih kartica, kompanija Nvidia, je na nedavno održanoj Game Developers konferenciji predstavila novu ray-tracing tehnologiju, skraćeno Nvidia RTX, koja donosi fotorealistični kvalitet u video igrama renderovan u realnom vremenu.

Ray-tracing predstavlja tehniku koja omogućava da kreatori dođu do što realističnijih odsjaja, prelamanja svetlosti i senki. Ovu tehnologiju Nvidia objašnjava primerom iz okoline, kada pogledamo oko nas vidimo da na svaki predmet pada određena svetlost, što našem oku daje informaciju o njegovoj osvetljenosti, intenzitetu i teksturi, praćenje svetlosti koja osvetljava neki predmet ili objekat predstavlja ray tracing. Još jedan primer za to je odlazak u bioskop, gde projektor kao izvor otpušta brojne zrake svetlosti koji zajedno na platnu daju sliku kao rezultat.

Ovo čini da brze letelice i vozila izgledaju neverovatno stvarno, kao i dim i eksplozije. Ova tehnologija je toliko napredna da se njome mogu izraditi fotografije koje nećemo moći da razlikujemo od onih izrađenih običnom kamerom.

Ray-tracing će  zameniti trenutnu tehnologiju koja se koristi u izradi video igara, to je rasterizacija. Ona 3D objekte, i pored napretka tehnologije, nije uspela da prikazuje na način koji koristi ova nova tehnologija.

Nažalost, ova tehnologija neće postati dostupna u skorije vreme, zato što Nvidia planira njeno uvođenje sa novom Volta linijom grafičkih čipova, koja još uvek nije predstavljena.

Pogledajte video koji u najboljem smislu prikaziuje ray-tracing, korišćenjem svetlosti koja predstavlja sunce i unutrašnjih izvora(sijalica).

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top