PLAY! ; PLAY! Zine

Milion dolara kazne u Južnoj Koreji zbog Loot kutija

Južna Koreja je nedavno uvela veoma stroge zakone kada su u pitanju mere zašite korisnika na tržištu video-igara, pogotovo kada su u pitanju nasumične šanse u video-igrama, a što se pogotovo odnosi na kontroverzni sistem Loot Kutija.

Prve rezultate tih mera vidimo već danas, kada će nekoliko lokalnih kompanija morati da plati kazne od skoro milion dolara zbog toga što su lagali svoje igrače kada su u pitanju šanse za dobijanje određenih predmeta u njihovim igrama.

Prva među njima je kompanija Nexon, koja u svojoj igri “Sudden Attack” ima sistem kutija koje imaju 16 specijalnih delova koje igrači trebaju sakupiti. Zvanične brojke su govorile da svaki od 16 delova ima jednake šanse da vam se pojavi, ali je otkriveno da su postojali neki delovi koji imaju manje od 0,5% šansi da vam iskoče. Zbog ovoga će morati da plate kaznu 884 000 dolara.

Druga je kompanija Netmarble koja ima igru “Monster Taming”, takođe sa Loot kutijama. Oni su zvanično rekli da retki predmeti u tim kutijama imaju “manje od 1% da se pojave”. Ovo, iako tehnički tačno, je zaparavo bila manipulativna laž, jer je u realnosti broj iznosio svega 0,0005%. Kako su ipak govorili istinu, ali samo na manipulativan način, njihova kazna nije toliko drakonska i iznosi oko 42 000 dolara.

Netmarble je prihvatio krivicu i izvinjava se igračima, dok Nexon planira da uloži žalbu jer smatra da je komisija pogrešno protumačila njihovu izjavu da se tih 16 delova nasumično pojavljuje, izjednačavajući “nasumično” sa “jednakim šansama”.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!