Mobile

Flashpoint – muzej za očuvanje Flash igara

Tokom prošle decenije ovog veka, Adobe Flash je bio jedan od najdominatnijih jezičkih programa koji se koristio na internetu, za pravljenje mini igara, animacija, vrhunskih veb prezentacija, mobilnih aplikacija, i mnogih drugih stvari.

Svi smo mi znali za Flash i često delili razne male igre ili “smešne”  i zanimljive animacije koje su u njemu pravljene. Ipak, ovom formatu se broje poslednji dani,  jer je i sam Adobe najavio da 2020. godine ukida podršku za Flash, a brojni internet pregledači će Flash ukinuti i ranije, tako da ćemo ovom nekada neverovatno popularnom formatu uskoro reći poslednje zbogom.

Ovde uskače organizacija pod imenom Archive Team, odnosno njen ogranak koji se bavi igrama, i koji se poslednjih meseci volonterski organizuju i borbi za očuvanje ove velike riznice igara. Procena je da su igre napravljene u Flash formatu i koje se trenutno nalaze na internetu toliko brojne, da prevazilaze sve skupa biblioteke naslova svih konzola ikada. Neka gruba procena doslovno govori da trenutno postoji nekoliko stotina hiljada Flash igara i sve one će zauvek umreti jednom kada se ugasi i Flash, što bi zaista bio pravi gubitak.

Zasto je napravljen Flashpoint – virtuelni muzej očuvanja Flash igara. Vodeći čovek na ovom projektu, Ben Latimore, kaže da je  ideja da jednostavno sve ove igre budu na jednom mestu i dostupne na samo jedan klik, direktno podignute sa lokalnog hard diska. Biblioteka trenutno broji samo oko hiljadu naslova, ali on kaže da je to možda i svega 0,1% Flash igara koje postoje i poziva sve zainteresovane da se priključe ovom projektu, jer smatra da se mora reagovati brzo, kako se ne bi zauvek izgubio jedan ogroman deo internet istorije.

Naše mišljenje? Flash igre su neizostavni i nezanemarljivi deo razvoja i evolucije video-igara, i posebno su imale snažan uticaj na razvoj današnjih mobilnih igara. Na neki  način, Flash kao platforma je predstvljala teren za dokazivanje i usavršavanje mnogim developerima koji su kasnije razvili svoje karijere ili kao animatori ili kao dizajneri video-igara, i danas nam je jako čudno zamisliti svet bez Flasha i propadanje svega toga, tako da u potpunosti podržavamo ovaj projekat.

Ipak, kao i kod svih ovakvih sličnih projekata održavanja zaboravljene istorije (gde pre svega mislimo na razne emulatore), glavno pitanje koje se postavlja je legalnost svega toga i mogućnost da se čitav trud jedne grupe obriše jednim zakonskim potezom, ali nadamo se da to toga neće doći.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top