PLAY! ; PLAY! Zine

Gugl pravi svoju gejming platformu, udara na Majkrosoft i Soni?

Internet gigant Gugl (Google) je odavno prestao da bude samo glavni pretraživač mreže, i već godinama predstavlja jednu od najvećih imperija na polju interneta i tehnologije, koji praktično zalazi u sve svere elentronskog života. Dovoljno je samo reći Android, Gmail, Chrome i Youtube, sve vlasništvo Googla, i već vam je jasno kako stoje stvari.

Zato nas i ne čudi insajderska informacija koju su preneli novinari Kotakua, a koja kaže da Google navodno radi na velikoj ofanzivi ka gejming svetu, što inače već godinama pokušava preko Youtubea i Red/Gejming ideje, no nikako ne uspeva sa tim, a navodno su 2014. godine želeli da kupe i Twitch, ali ih je Amazon pretekao.

Kako izveštava Kotaku, Gugl će na gejming sada udariti preko tri fronta: Jedan je razvoj snažne striming platforme, drugi je razvoj hardvera i treći je agresivno angažovanje i kupovina velikih studija, da prave igre pod direktnom kapom Gugla.

O striming platformi se verovatno i najviše zna. Njeno kodno ime je Yeti i u razvoju je već duže vreme. Da razjasnimo, ovde se ne radi o video strimovanju poput onog na Twitchu, već o strimovanju igara koje se pokreću na udaljenim jakim mašinama, i koje zatim korisnik igra kod kuće na najboljim podešavanjima čak i preko neke krntije od računara, jer mu je dovoljan samo jak i stabilan internet. Mnogi su još uvek skeptici kada je u pitanju strimovanje igara, računajući i nas ovde u redakciji, pogotovo što je nekoliko sličnih projekata već propalo. Ipak, izgleda da Gugl snažno veruje u ovo i želi da ga podigne na viši nivo, uz moguću integraciji sa samim Youtubeom.

O hardverskom delu ovog projekta se manje zna, ali se računa na to da se radi o mašini koja bi bila specijalizovana da podrži strimovanje igara na najefikasniji način, kako bi ceo projekat zaživeo.

Šta mislite, može li Gugl ovom idejom da uzdrma aktuelno tržite konzola i PC računara? Mnogi su rekli na E3 da misle da je strimovanje igara budućnost, poput vlasnika UbiSofta, a Majkrosoft i EA su već najavili da uveliko rade na svojim striming servisima.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!