PLAY! ; PLAY! Zine

Glas Ezio, Batmana i Kylo Rena prestaje da radi u industriji video igara zbog sve težih okolnosti rada

Bili smo svedoci tokom prethodne dve godine masovnog štrajka koji je obuhvatio uniju glasovnih glumaca u SAD, a koji je prekinut septembra prošle godine, nakon što su glumci dobili veća prava.

Ipak, izgleda da ovaj deo industrije i dalje trpi, bar kada su uslovi za glumce u pitanju. Tako je i glumac Rodžer Krejg Smit najavio povlačenje iz ovog posla, čovek koji je davao glas takvim legendarnim karakterima kao što su Ezio iz Assassin’s Creed, Batman u Arkham Origins, Sonic the Hedgehog, Kylo Ren u Disney Infinity…

On kaže da je posao glasovnog glumca u video igrama postaje sve teži i teži, da konzumira jako puno vremena i energije i da ozbiljno utiče na zdravlje, odnosno vaš glas. Posebno zato što sve više se od glasovnih glumaca očekuje i prava gluma, odnosno njihova lica se prilikom glume koriste i za mapiranje za potrebe animacija, a sve to po pravilu u istom trošku. Takođe kaže da je ceo proces jako neprijatan i “tuđ” u odnosu na klasičan posao glasovnog glumca, da ste obično sami i otuđeni i da često morate raditi raznorazne zvuke koje obično ne morate u ostalim poslovima, tako da on kaže da nije ni prvi ni poslednji od glasovnih glumaca koji će početi da se povlači iz industrije zbog ovoga.

On je o ovome i o mnogim drugim stvarima pričao u podkastu Puttin’ In Work, i tu celu epizodu možete poslušati na ovom linku.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!