Opisi

REVIEW: Football, Tactics & Glory

Fudbalskoj groznici nikad kraja, pored dve standardne igre koje nam izlaze svake godine FIFA-e i PES-a, ovog puta stiže nam nesto drugačije, a to je Football, Tactics & Glory.

O čemu se ovde radi? F,T&G je zapravo taktička potezna simulacija fudbala. Sam gejmplej igre se bazira na klasičnom “roll the dice” sistemu, koji vam odlučuje dalji razvoj situacije. Što nas dovodi do toga da igra može biti nepredvidljiva u svakom trenutku, kao što su nekada česte greške igrača kod najjednostavnijih poteza, npr. prosta dodavanja, situacije 1 na 1 sa golmanom ili uspešan šut sa distance kroz nekoliko odbrambenih igrača. Da pojasnimo malo, efikasnost igrača će zavisiti od njegove ocene, koje su ovde dosta podjednostavljene za razliku od drugih fudbalskih simulacija odnosno menadžerskih igara. Svaki igrač ima četiri atributa, a to su preciznost, dodavanje, odbrana i kontrola.  Svaki od ovih atributa ima uticaj na sve šta činite na utakmici, svaki se koristi drugačije i svaki atribut je određen brojem, odnosno potencijalom. Dakle, svaki od igrača ima određen potencijal za neki od atributa, što je taj potencijal veći, naravno veće su i šanse da će igrač odraditi ono što mu zadate.

  • Preciznost je atribut koji utiče na davanje golova. Igrač sa većim potencijalom na preciznost samim tim ima veću šansu da da gol.
  • Dodavanja su bitna za igrače sredine terena, utiče na njihove pojedine veštine i normalna dodavanja.
  • Odbrana je atribut koji se koristi za presecanje lopti prilikom šuteva ili dodavanja protivničkih igrača, ovaj atribut je takođe glavni i za golmane.
  • Kontrola je poslednji atribut, a utiče na to koliko će vešto vaš igrač kontrolisati loptu, primiti duge lopte, sačuvati je od klizećih startova ili čak driblati protivničke igrače.

Kako funkcioniše sve to? Veoma jednostavno zahvaljujući malom broju atributa. Sve što treba da se desi je npr. u toku neke akcije je da vaš igrač treba da roluje veći potencijal od protivničkog, kako bi taj napad bio što uspešniji. Na primer, napadač treba da roluje preciznost više nego protivnički igrač odbranu kako bi taj šut prošao dalje, ukoliko brojka vašeg igrača bude veća od svih protivničkih igrača dajete gol. Zvuči jednostavno zar ne? No, u praksi često ne biva tako. Već smo spominjali kako je igra totalno nepredvidljiva, pa se često desi da igrači koji imaju duplo više potencijala roluju manje i izgube duel, promaše dodavanje ili gol. Igrači napreduju posle svake utakmice, dobijaju iskustvo sa kojim dižu nivo, kao i ocene atributa. Isto tako otključavaju razne veštine koji im donose beneficije u toku utakmice. Skilova nema mnogo, svega nekoliko, koji su manje više za sve igrače zajednički. Samo se razlikuju primarni skilovi u zavisnosti od pozicije igrača. Igrači se kroz utakmice umaraju i samim tim im opadaju ocene, te ih naravno kao i u svakoj menadžerskoj igri treba odmarati. Ova igra pored ovako jednostavnog, ali jedinstvenog gejmpleja ima skoro sve menadžerske elemenate. Samo neki od njih su podešavanje taktike, treniranja igrača, transfera, unapredjivanje stadiona, skauting sistem, sponzorstva itd.

Igra ima single i multi plejer mod igranja, isto tako možete i sami kreirati vašu ligu, ili pak uvesti neku od već napravljenih liga koje možete skinuti sa workshopa na steamu. Ukoliko se odlučite za single plejer, krecete tako što birate neku od država, tj. neku od mnogobrojnih liga, birate klub i krećete od amaterske (poslednje) lige . Zatim se bacate na kreiranje sportske opreme, grba, imena kluba i već odma posle toga vas čeka prva utakmica. Utakmice se odigravaju u 48 poteza, odnosno 24 poteza po poluvremenu, svaki tim ima tri poteza, te se sledeći potezi prepustaju protivniku. Nekada je teško zapretiti šutem na gol, pa deluje da su ta 3 poteza nedovoljna za ostvarenje akcije, pogotovo ako se lopta odigrava iz odbrane. Tu dolaze skilovi, svaki igrač koji uspešno odradi neki skil ne gubi potez, već i dalje ostajete na istom broju, sto vam daje veću šansu da odradite šta ste naumili. Skilovi su dosta kritični za izvedbu, imaju neku vrstu hendikepa, te teže uspevaju. Svaka igrač, tj. pozicija na terenu ima odredjene skilove, odbrambeni igrači imaju klizeće startove, duga dodavanja su kod veznih igrača, dok napadači imaju topovski udarac ili prebačaj lopte preko glave kao dribling. Dosta toga zavisi od taktike, pre svake utakmice moći ćete videti kakvu formaciju je protivnik spremio protiv vas, što vam daje prednost da sebi što više olakšate tu utakmicu. Jako zanimljiva stvar koju su developeri odradili je integracija sa Twitchom – gledaoci mogu da učestvuju u vašoj igri, bodrenjem vaših igrača ili sugerisanjem vešeg sledećeg poteza, povećavajući mu šansu uspešnosti.

Multiplejer deo igre je manje-više isti, osim što timovi imaju “normalan” broj zvezdica, u odnosu na vaš početni klub u singleplejer sezoni koji ima samo jednu. Imate mogućnost da igrate sa jednim ili više drugara onlajn, a tu je prisutna i hot seat opcija.

Sve u svemu, Football, Tactics & Glory je igra sa potencijalom, jednostavna i donekle zabavna, pogotovo prvog dana igranja, dok istražujete sve prvi put. Međutim, posle dužeg igranja, možete uhvatiti sebe kako više pustite da kompjuter odradi simulaciju utakmice nego da je vi odigrate. Pogotovo jer ju je potrebno dugo igrati da bi vaš klub dostigao neki pristojan nivo i imao dobre igrače, dakle svodi se na neku vrstu grajnda.

Ovo je pokušaj klasičnog fudbalskog menadžera na novi način, i u tom smislu je igra zabavna i originalnla, ali mislimo da tu mora još malo da se poradi na sadržaju da bigrače zadržala na duže staze.

AUTOR: Pavle Momčilov

Igru za potrebe opisa ustupio Creoteam

Football, Tactics & Glory

7.2

72

7.2/10

Za:

  • Igra sa puno potencijala.
  • Jednostavna, izazovna i zarazna.
  • Twitch support, igranje sa gledaocima.

Protiv:

  • Nešto lošiji AI.
  • Posle dužeg igranja mozete uhvatiti sebe kako simulirate utakmice.
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top