PC

Sapkovski traži dodatnih 16 miliona dolara od CD Projekt RED za prava na Vešca

Popularni poljski pisac, kreator legendarnog serijala knjiga o Vešcu, Andžej Sapkovski, se još jednom preko svojih advokata obratio kompaniji CD Projekt u nadi da će uspeti da uzme još koji dinar na konto planetarne popularnosti ovog naslova.

Poznato je da se Sapkovski “jede” što je veoma jeftino prodao prava CD Projektu na upotrebu njegovog Witcher sveta, jer nije ni sanjao kakav će planetarni megahit postati ove igre. Ipak, sada su njegovi advokati uputili otvoreno pismo u kome zahtevaju uplaćivanje dodatnih sredstva na konto autorskih prava, a sve na osnovu određenih poljskih zakona i odredbi u koje se ne razumemo najviše, ali čija je osnova da to što je jednom postojao dogovor, ne znači da Sapkovski nema prava da na osnovu novonastalih situacija zahteva nove isplate. Takođe, jedan od argumenata je i to što je navodno dogovor bio samo za prvu Witcher igru, odnosno da nije postojao dogovor oko autorskih prava na igre The Witcher 2 i 3.

Sapkovski traži oko 60 miliona poljskih zlota, što je negde oko 16 miliona dolara, za šta njegovi advokati smatraju da je veoma “minimalistički” i kompromisni pristup, jer je standard da autori na osnovu prava dobijaju oko 15% od zarade na njihovom delu. CD Projekt je u svom odgovoru na ovo rekao da je potražnja neosnovana, kako po razlozima, tako i po visini iznosa, ali da će kompanija učiniti sve da proba da održi prijateljske odnose sa autorom koji je inspirisao njihova dela i pokušati da problem reši na prijateljskim osnovama.

Šta vi mislite, koje ovde u pravu? Treba li Sapkovski da dobije više, ili je sam kriv što je svoja prava prodao “badava”?

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top