Mobile

BlizzCon 2018 – Da li smo prevareni i zašto ne?

Piše: Borislav Lalovć

Sinoć je bilo veoma uzbudljivo na BlizzConu. Videli smo mnoštvo najava. Vesti su prosto gazile jedna drugu. Ali u poplavi svih tih silnih objava, najava i planova za budućnost, dve stvari su se posebno izdvojile. I ne samo prosto svojim postojanjem nego i “rušilačkom energijom” koju su proizvele kod publike. Reč je, pogađate, o najavi nove Diablo igre i remasterovanog izdanja Warcrafta 3.

Naime, nekoliko meseci unazad se šuškalo o nekom novom Diablo projektu i ta šuškanja su neminovno dovela do situacije “gluvih telefona”. Diablo zajednica je sve otvorenije iznosila “činjenice”, želje i nadanja i sve je mirisalo na Diablo 4 ili barem novu ekspanziju za Diablo 3. Videvši kuda sve to vodi, Blizzard je pokušao da “skine” malo fokus sa Diabla neposredno pred Blizzcon, ali već je bilo kasno. Zajednica je već bila overhajpovana i samo se čekala zvanična potvrda. I potvrda je stigla, dobijamo novi Diablo, ali za mobilne platforme. Hladan tuš, šamar, otrežnjenje. Nazovite to kako hoćete, ali fanovima ovo iznenađenje uopšte nije prijalo. I onda, izliv besa po svim društvenim mrežama, sa akcentom na “izdaju fanova”, “prevaru”, “cash grab” i još svašta.

Da li je bes opravdan? U principu ne. Diablo 3 je najavljen 2008. a izašao je četiri godine kasnije u “error 37” formi. E to jeste bio problem i tada smo imali sva prava ovog sveta da vrištimo i kukamo kako smo bacili pare na neigriv komad softvera. Sada ne. To što smo sami iskonstruisali punokrvni nastavak jedne od najpopularnijih franšiza ikada, sami smo krivi. Nigde nije eksplicitno rečeno da novi Diablo dolazi na PC. Ljudi su skloni da čuju ono što žele, a onda kada realnost bude drugačija, krive sve osim njih samih. To je identična situacija kada za novu godinu očekujete novu kul igračku, a dobijete slikovnicu. Možete da se ljutite do mile volje, jedini način da igračku na kraju dobijete jeste da budete strpljivi. Naravno, nije problem biti ljut. Problem je biti toksičan. A toksična zajednica ništa dobro ne može da iznedri.

Sa druge strane, imali smo najavu remastera kultnog Warcraft 3 naslova. Ovoga puta mnogo su glasniji bili oduševljeni fanovi. Kako i ne bi. Ljubimac publike je dobio novo ruho. Igra beskrajnog potencijala, seme WoW-a, preteča Dota-e, pa samim tim u neku ruku i MOBA žanra kao takvog. I uprkos sjajnom trejleru i svim novinama o kojima su developeri diskutovali ceo sat sinoc, pojavila se otrovna družina koja je jedva dočekala da ispali svoje negativne komentare. “Ovo je sramota naplaćivati 30 dolara.” “Zašto Warcraft 3 kada smo hteli Warcraft4”. “Warcrfat 3 odlično izgleda, ne treba mu remaster.” I tako dalje… Ljudi, Blizzard poseduje sve svoje igre (tako stoji u end user licence agreement koji svi preskočimo kada instaliramo igre) i oni sami odlučuju kada i šta će da rade sa njima. Sa druge strane, ako neko ne želi da plati on to neće uraditi i sve je kul. Ne moramo nužno pljuvati samo pljuvanja radi. Hteli smo Warcraft 4? Diskutabilno. Gde bismo ga smestili? Posle trojke? Mm, igrati rts verziju onoga što je WoW već pregazio kroz priču zvuči suvislo. A verujte mi, Blizzard neće otimati lore od WoW-a stavljajući Warcraft rts u budućnost. I na kraju, koja igra više zaslužuje remaster od trojke? Ni jedna. Ali ne brinite, Blizzardov classic department se neće zaustaviti ovde. Pre ili kasnije dobićemo i Diablo remastere, zašto da ne? Samo budimo više friendly a manje salty.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top