PLAY! ; PLAY! Zine

Haker otkrio rupu u Steamu da napravi koliko god hoće kodova za svaku igru, Valve mu platio 15 000 funti

Jedna veoma zanimljiva vest se ovih dana pojavila na internetu, čiji koreni datiraju par meseci unazad, tačnije u avgust ove godine, ali je Valve tek sada dozvolio da se o tome priča.

Izvesni Artem Moskowsky, kako se ta osoba potpisuje na Redditu, je u avgustu uradio nešto prosto neverovatno – otkrio je rupu u Steamu koja mu je omogućila da generiše beskonačno mnogo kodova za koju god igru želi. To je dakle značilo da ne samo da je mogao da ima koju god igru poželi, nego je mogao i da se obogati prodavajući kodove za igre po bagatelnim cenama na crnom marketu.

Ipak, Artem, koji sebe naziva “lovac na bagove”, je rešio da u ovom slučaju ga ne ponese pohlepa, već da uradi legalnu stvar, a to je da celu ovu situaciju i ogroman sigurnosni propust u Steam kodu javi upravo ljudima iz Valvea, kako bi ga rešili. Kako je objašnjeno, u ovom slučaju su korišećne rupe u Steamovim developer alatima koje su omogućile da podešavanjem izvesnih parametara, developeri generišnu koliko god žele kodova i za igre koje nisu njihove.

Valve je izjavio da u istrazi nisu uspeli da pronađu da je neko zapravo zloupotrebio ovaj sistem i generisao kodove, ali sada kada znamo da je postojala ova mogućnost, moramo reći da nam postaje sumnjivo da niko to nije zapravo uradio, pogotovo kada vidimo na sajtovima kao što su g2a, za koje se relativno male pare prodaju mnoge igre, zaista nas ne bi čudilo da neko od tih prodavaca na “crnim” marketima je takođe otkrio ovaj način da nabavi ključeve.

Artem je za svoju pravednost dobio 15 000 funti, a ako ćemo da budemo iskreni – Valve je svakako trebao i da mu da doživotni pristup svim igrama koje se pojave na Steamu ikada. Ipak, Artem je otkopao i mnoge druge bagove za potrebe Steam peglanja, tako da je na konto toga još ranije zaradio dodatnih 19 000 funti.

Subscribe na naš YouTube za uvek najnovije video opise!