Mobile

Tržište video-igara u 2018. godini donelo 110 milijardi dolara, od toga preko 60 milijardi od mobilnih igara

Renomirani portal SuperData izbacio je svoj godišnji izveštaj koji nam na osnovu detaljnih podataka pokazuje kako se kretalo tržište video-igara u godini za nama.

U odnosu na 2017. godinu, ono je u 2018. poraslo za oko 13% i vredi ~120 milijardi dolara. Ovde je uključen celokupni gejming sadržaj, i video-igre, ali i GVC (Gaming Video Content), odnosno stvari kao što su esport, strimovanje, gejming kanali, itd.

Kada su u pitanju same video-igre, njihova vrednost u 2018. je oko ~110 milijardi dolara, od toga neverovatnih 60 milijardi čini zarada od mobilnih igara.

Još je više upadljiv podatak koliko vredi tržište f2p igara. Ono je u 2018. donelo prihode od ~88 milijardi dolara, odnosno čak 80% od celokupne  vrednosti tržišta video-igara. Kada spojimo 1 i 2, postaje jasno zašto veliki zapadni izdavači očajno pokušavaju da uđu na tržište mobilnih f2p igara, jer je ono neverovatno popularno i profitabilno u Aziji.

Na zapadu i dalje dominiraju “premijum” igre, odnosno standardni “plati i igraj se” naslovi na računarima i konzolama, ali globalno one čine značajno manji deo prihoda.

Interesantno je i da među premijum igrama, prvo mesto po zaradi i dalje drži PUBG, ispred drugih lukrativnih naslova kao što su FIFA i CoD serijali, zatim Overwatch, RDR2 i druge. PUBG je samo od konzola i računara u 2018. zaradio preko milijardu dolara, ne računajući prihode od Android verzije.

Prvo mesto po zaradi u svetu igara očekivano drži Fornite, koji je Epicu doneo 2,4 milijarde dolara prihoda, a interesantno je da se i Pokemon GO i dalje drži u vrhu, sa 1,3 milijarde u prethodnoj godini.

RDR2, iako je izašao tek u novembru, za manje od dva meseca je uspeo da Rockstaru prhodi 516 miliona dolara, i biće zanimljivo videti kako će se kretati ta zarada ove godine, kada se Red Dead Online zahukta.

Sve ove, i mnoge druge zanimljive podatke, prikazane kroz grafikone i tabele, možete naći u godišnjem izveštaju Super Data Research, koji je besplatan za preuzimanje na ovom linku.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top