Gadgets

HARDWARE: ASUS ROG Strix SCAR II

Već smo dosta hvale davali za gejmerske laptopove sa Nvidia grafičkim karticama iz serije 10, ali sada nam se na testu našla potpuno nova zver – laptop sa najnovijom RTX grafičkom karticom, serijom koja je predstavljena pre nešto više od mesec dana u svetu. Ne samo da su performanse zapravo neverovatno dobre već je ovo jedan od najkompaktnijih 17“ gejming laptopova koje smo uopšte probali.

Čudo tehnike

 Asus ROG Strix Scar II je laptop sa ekranom dijagonale 17.3“ što bi trebalo da ga svrsta u red većih gejmerskih uređaja. Pogotovu kada se setimo čak i ROG laptopova od pre par godina, prvi utisak je da prenosivost nije u prvom planu za gejmerski laptop. E pa, sada se sve to promenilo! Model GL704GW je urađen sa ekranom koji praktično da nema nikakve ivice oko sebe, što omogućava da celo kućište bude znatno manje, čak da ovaj laptop deluje kao da je za celu klasu manji od onoga što stoji u specifikacijama. Gledajmo to ovako – s obzirom da standardno koristim 15.6“ laptop, imam dva ranca za njega, GL704GW bez problema staje u jedan od njih dok za drugi fali možda 1cm da bi se zatvorio lepo. Dakle samo je za nijansu veći od standardnog 15.6“ notebook računara! Pri tome, treba imati u vidu da je debljina uređaja na najširem delu ispod 2.5cm, dakle radi se i o vrlo tankom laptopu za ovu klasu. Konačno, dolazimo do težine od 2.89kg, što me podsetilo da pogledam ranije opise i da nađem onaj iz Play Zine 77 iz oktobra 2014. gde je opisan Asus ROG G750JZ koji je težio čitavih 4.5kg. Dakle gejmerski laptop od 17“ je za manje od pet godina „smršao“ skoro 40%!

Treba naglasiti da je i sama izrada laptopa na vrhunskom nivou – urađen je od metala i daje vrlo sofisticiran utisak na prvi pogled. Naravno, ne može se izbeći izraženo gejmerski osećaj kao i kod prethodnog Scar II modela koji smo testirali u prošlom broju, pa je opet tu kamuflažni print, RGB osvetljenje, uključujući i logo pozadi i liniju sa prednje strane koji se mogu podešavati, i konačno prosvetljena RGB tastatura sa sve providnim WASD tasterima da biste još lakše mogli da pogodite kontrole u igri. Zanimljivo je da je primenjen i takozvani trapezoidni izrez ekrana, pa sa zadnje strane ostaje rupa kada se ekran otvori, a upravo ovaj prostor služi da bi se lakše odveo vazduh iz unutrašnjosti računara. Sam ekran, kao što smo već rekli, ima vrlo tanke ivice, osim donje ivice koja je nešto deblja i u kojoj se nalazi i web kamera. Ovo nije baš najsrećniji položaj, jer vas kamera snima odozdo, što može biti malo glupo za neki ozbiljniji konferencijski poziv, ali realno to baš i nije namena ovog računara. S druge strane nije nemoguće da biste mogli poželeti s ovog laptopa raditi neki gejming strim, zašta bih onda ipak preporučio korišćenje eksterne web kamere. Imate sasvim dovoljno USB portova i drugih konekcija za svu vašu gejming opremu i oni su vrlo lepo raspoređeni, tako da možete naći najbolji položaj za sve periferije.

Kad smo kod ekrana, on je zaista izvanredan – radi se o modelu sa 1920×1080 piksela rezolucijom, osvežavanjem od 144Hz i vremenom odziva od 3ms što je zaista ekstra za bilo koji gejming monitor, a pogotovu na ovako malom uređaju. Boje su izvanredne, iako Asus tvrdi da se radi o „IPS-grade“ ekranu, odnosno vrlo sličnom panelu IPS tehnologiji, zapravo je u pitanju AHVA panel, koji bi trebalo da ima nešto slabiju reprodukciju boja na račun brzine osvežavanja. Što se boja tiče, ja moram priznati da su jedne od najboljih koje sam ikada video na laptopu, pa iako nije „pravi“ IPS ekran, rekao bih da može da dobije ubedljivo najviše ocene. Ako bih baš morao da tražim neku zamerku možda bih voleo da je ugrađena i G-Sync tehnologija, ali opet bi to možda bilo traženje dlake u jajetu.

Konačno dolazimo i do specifikacija ovog računara, koje su i više nego impozantne, počevši od Intel Core i7-8750H procesora sa 6 jezgara (12 threadova) turbo brzine do 4.1GHz i 16GB DDR4 memorije. Za skladištenje podataka se nalazi jedan SSD od 256GB i dodatni hard disk od 1TB, s tim da bismo možda više voleli da vidimo i SSD diskove od 500GB ili možda i više, jer prosto nekada 256GB nije dovoljno da se smeste svi omiljeni naslovi, a čemu SSD ako ne možete igre pokretati brže s njega? Konačno, srce ove gejmerske platforme čini najnovija nVidia GeForce RTX 2070 grafička kartica sa 8GB GDDR6 memorije, koja je trenutno najnovije što se može naći u industriji uopšte. Treba naglasiti da čak u ovom laptopu nije Max-Q verzija grafičke kartice, koja žrtvuje deo performansi zarad boljih termalnih karakteristika, već se nalazi punokrvni čip ekvivalentan onom u desktop računarima.

Performanse i utisci u radu

Ono što je definitivno prvi utisak prilikom igranja bilo koje igre jeste da se ovaj računar, s obzirom na rezoluciju ekrana, i više nego lako nosi sa svim naslovima koje smo stavili pred njega. Na ultra podešavanjima čak i jako zahtevne najnovije igre bez problema rade u 80-90fps, a eSports naslovi bez problema postižu tih 144fps koliko i sam monitor može da isprati. Sama kombinacija izuzetno jake grafičke kartice i Full HD monitora znači da ćete na ovom računaru moći da igrate šta god hoćete trenutno u vrlo visokim brojevima sličica u sekundi.

Treba naglasiti ipak još jednu stvar – imajući u vidu vrlo kompaktne dimenzije računara i visoke performanse, komponente proizvode solidnu količinu toplote koju nekako treba skloniti. Na izduvima vazduh koji izlazi ume da bude i ekstremno vruć, čak da ne možete držati ruku, ali sa druge strane deo laptopa gde zapravo treba da budu ruke, odnosno tastatura nikada nije prelazila neku temperaturu gde bi se čak i primetilo da se nešto dešava. Ali svakako ne možete držati uređaj u krilu dok se igrate i ne bi bilo loše da obezbedite dobar protok vazduha. Sa druge strane ventilatori čiji je zadatak da odvedu tu silnu toplotu umeju da vrlo daju do znanja da su tu i kada je laptop pod punim opterećenjem oni se itekako čuju. Do te mere da bih čak preporučio da se laptop koristi sa slušalicama kada hoćete da se igrate jer zvuk ventilatora može biti baš poprilično ometajući. Što je zapravo i šteta jer su sami zvučnici na uređaju jako dobri i bez problema će ispuniti osrednju prostoriju zvukom ako na primer želite da gledate neki YouTube video klip sa prijateljima.

Takođe na očekujte čuda od baterije ovog računara, ona će u normalnim uslovima izdržati 3 do 4 sata maksimalno, ali bez igranja, na igranje na bateriji za sada još uvek treba zaboraviti.

Raytracing         

Glavna tehnologija koja dolazi sa ovim računarom, a ispostaviće se i da je to naš prvi test jedne ovakve grafičke kartice, jesu Raytracing mogućnosti oličene u Nvidia RTX tehnologiji. Što možda i nije tako loše jer iako je tehnologija predstavljena pre nekoliko meseci, tek 15. februara 2019. godine je izašla ukupno druga igra koja je podržava. Naravno prva je Battlefield 5 iz novembra 2018, a sada smo bili u prilici da probamo i Metro Exodus čiji opis takođe možete čitati i ovom broju. Prvo na šta se moramo osvrnuti jeste da obe igre izgledaju zaista prelepo čak i bez RTX funkcija uključenih i zaista predivno rade na ovom računaru. Kada se uključi RTX primetan je pad performansi, rekao bih da negde ide čak i do 30% (inicijalno je pad performansi bio i veći, ali je u međuvremenu sređeno drajverima), ali ne bih rekao da je to najveći problem. Moje skromno mišljenje jeste da je veći problem što su razlike koje vidite u samim igrama zaista minimalne u odnosu na ono što dobijate bez uključivanja RTX. Da, kada odete na mesto gde se u bari reflektuju likovi u Battlefield 5 možete videti razliku, lepše to izgleda, ali budimo realni – ko će u opštoj makljaži da gleda kako izgleda odraz u bari Nemca koga ste malopre upucali?

Sa Metro Exodus je situacija još malo i čudnija, ako gledamo iz ugla prosečnog igrača – on se umesto na refleksije fokusira na globalno osvetljenje u igri, i kada uključite RTX možete primetiti da su senke bolje i prirodnije. Ali je problem što ni one bez RTX nisu bile loše, naprotiv! Kada se sve gleda sa tehničke strane, sa strane toga šta je sada moguće uraditi, kako to značajno olakšava posao developerima video igara i slično, ovi pomaci su zaista revolucionarni. Međutim kada pogledate iz perspektive „običnog“ igrača, ja zaista ne bih rekao da su razlike tu toliko vidljive. Naravno, svaki početak je težak, nekada proizvođači moraju prosto izgurati novu tehnologiju, ali bih lično rekao da RTX trenutno svakako nije nešto što bi bio valjan razlog da se opredelite baš za jednu ovakvu grafičku karticu. Poboljšanja ima donekle, broj igara koje podržavaju RTX trenutno je smešno mali, ali se nadamo da će se poboljšati, a udar na performanse se ipak oseti. Tako da trenutno ne vidim ovu tehnologiju kao perspektivnu, ali se to itekako može promeniti kako se budu pojavljivali novi naslovi koji je koriste i kako ona bude sazrevala u narednim godinama.

Zaključak

Moj osnovni zaključak o GL704GW računaru jeste da je ovo prosto neverovatno tehničko dostignuće – u tako malom kućištu spakovati takve performanse i takav kvalitet izrade je nešto neverovatno. Naravno, ništa nije bez mana, pa bih tu stavio veću buku ventilatora i nažalost još uvek neiskorišćen potencijal RTX tehnologije koji morate papreno platiti. I na kraju dolazimo do plaćanja, što je i najbolnija tačka ovog računara – ovako konfigurisan on košta malo manje od 2.500 stranih novčanih jedinica što mislim da je po bilo kom merilu previše. Pre svega, mislim da je danak plaćen novoj generaciji nVidia grafičkih čipova koji donose bolje performanse i u običnim igrama ali ne toliko da bi opravdali takvo povećanje cene. U tom smislu bih čak preporučio da ukoliko nađete Scar II sa prethodnom generacijom grafičkih kartica na nekom sniženju svakako razmislite o toj opciji, pogotovu zato što većina gejming ekrana i dalje ide sa Full HD rezolucijom koja nije toliko zahtevna. Naravno ako hoćete da iskoristite veći refresh rate koji donosi ekran ovog modela onda i ima smisla nešto jača grafička kartica.

Karakteristike:

Model GL704GW
Procesor Intel Core i7-8750H
Memorija 16GB DDR4 2666MHz
Grafička kartica nVidia GeForce RTX 2070 8GB GDDR6
SSD 256 GB
Hard disk 1 TB HDD
Povezivanje 1xHDMI 2.0, 1x mini-DisplayPort, 1xUSB 3.1 Gen2 (USB-C), 3xUSB 3.1 Gen1, 1xUSB 3.1 Gen2, Gbit LAN, WiFi, Bluetooth, SD Card reader, 1×3.5mm audio
Ekran 17.3“ 1920×1080 IPS-level, 144Hz, 3ms
Težina 2.89 kg

Testiranje:

Igra Rezolucija 1920×1080 ultra detalji – average FPS
Witcher 3 85.7
Battlefield 5 (bez RTX) 78.1
Shadow of the Tomb Raider 106.1
GTA 5 118.2
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top