Vesti

Kako se na Steamu zloupotrebljava lista “popularnih nadolazećih” igara

Ukoliko redovno koristite Steam i njegovu prodavnicu, verovatno znate da na njoj postoji deo koji se zove “Popular Upcoming”, jezičak koji kada otvorite vam prikaže listu igara koje bi trebalo uskoro da izađu, bazirane na popularnosti tih igara na Steamu (ljudi koji ih prate, imaju u wish listama, itd…).

U suštini, njegova uloga je da prikaže korisnicima popularne igre koje će uskoro izaći i tako pomogne i igračima da saznaju za neke igre koje će ih  potencijalno interesovati, ali i developerima da se njihove igre pred izlazak probiju do odgovarajuće publike.

Međutim, neki drugi developeri tu listu često zloupotrebljavaju na način da poguraju njihov proizvod na nju, ikako njihova igra zapravo još ni ne izlazi, odnosno tek treba da se pojavi. Nekima se to desi i slučajno, ali mnogi to rade vrlo ciljno i namerno.

Naime, ova lista, kao što je i očekivano, pre svega funkcioniše na osnovu datuma izlaska, ali ne onog koji stoji na “spoljašnosti” Steama, već na pozadinskim podešavanjima koje korisnici ne vide. I onda developeri namerno iznova i iznova menjaju ovaj datum kako bi manipulisali sistemom i omogućili da im se igra iznova i iznova pojavljuje na ovoj listi.

Ovo šteti i igrama koje zapravo izlaze uskoro, a koje bi mogle da dospeju do veće publike tako što se nalaze na naslovnoj strani ove liste, ali i listi samoj po sebi, zato što korisnici Steama, kada vide da ta lista zapravo ne radi kako bi trebalo, prosto će prestati da je koriste, jer znaju da nije pouzdana.

Comments
Play!Zine - preko 12 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Play!Zine 2006-2019

To Top