PC

Steam konačno ima efektivno sredstvo za borbu protiv bombardovanja negativnim ocenama

Jedna od praksi koja je dosta škodila developerima i njihovim igrama je svakako i bombardovanje negativnim ocenama, čime su igrači iskazivali svoje nezadovoljstvo zbog nekih odluka developera.

Ponekada je razlog za to bilo sniženje igre nakon svega par nedelja od izlaska, vređanje određene nacionalnosti ili grupe, a u poslednje vreme se ovakva vrsta bombardovanja primenjuje kod developera koji prihvate dil sa kompanijom Epic Games u vezi ekskluzivnosti igre.

Najnoviji slučaj imamo kod Borderlands franšize, gde je, nakon objave da će Borderlands 3 biti Epic Games Store ekskluziva, gomila igrača pohrlila da iskaže svoje nezadovljstvo tako što je počela da starije igre koje su dostupne na Steamu obasipa negativnim ocenama.

Valve nema mnogo uticaja na developere i potpisivanje ugovora o ekskluzivnosti između developera igre i druge platforme, ali zato konačno ima efektivno sredstvo za borbu protiv review bombinga.

To je i pokazala sada kod Borderlands 2, koja je dobila oznaku “Off-Topic Review Activity” koja iskazuje da je igra od 3-6. aprila dobila veliki broj negativnih ocena koji nisu vezani za njen kvalitet i ono što nudi kupcima.

SteamDB je otkrio da je na ovaj način blokirano preko 4,000 ocena, što svakako nije mala cifra i predstavlja odlično sredstvo za sve koji gledaju šta će novo kupiti na osnovu ocena koje su ostavili drugi kupci.

Treba napomenuti da se procenu “bombardovanja” obavljaju pravi ljudi, n akon što im sistem skrene pažnnju da se to dešava, koji zatim urade analizu da li je taj talas negativnih ocena validan za samu igru (recimo novi patch koji ju je pokvario ili bilo koja druga stvar koja je unazadila kvalitet igre) ili se dešava kao rezultat spoljnih faktora, a koji nisu vezani za samu igru.

Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top