Gadgets

HARDWARE: Logitech MX 518 Legendary

Ovaj broj je originalno izašao u majskom 126. broju časopisa Play!Zine, koji možete preuzeti na ovom linku.

Negde tamo početkom dve hiljaditih godina, na tržištu gejming miševa nije bilo ni približno ovoliko proizvođača kao što je to danas slučaj, dominirala su dva tada giganta u svetu periferija – Logitech i Microsoft, a specijalizovani gejming proizvođači poput Razera su se tek probijali. I upravo negde 2002. je Logitech lansirao svoj tada „flagship“ model u vidu MX500 miša, kasnije poboljšanu verziju u vidu MX510, i konačno tamo negde 2005. godine model MX518, koji će ostati urezan u sećanju velikog broja onih koji su tada učestvovali u praktično počecima esports takmičenja, čak i na našim prostorima.

Povratak legende

Logitech zato danas apsolutno puca na nostalgiju i ponovo izbacuje MX518 model sa sufiksom Legendary. Mnogi korisnici čak i dan danas koriste stari MX518 miš, jer osim što je imao za ono vreme neverovatne performanse, je ovo bio i solidno izrađen i neverovatno izdržljiv uređaj. Nekako se najviše dešavalo da stradaju ili kabl (koji se mogao popraviti kod nekoga ko je vešt sa lemilicom) ili neki od klikova posle dugotrajnog igranja, ali opet je i tu postojalo rešenje u vidu zamene mikro-prekidača. Mnogi korisnici toliko nisu želeli da se rastave od ovog modela da su popravljali svoj i po nekoliko puta, izbegavajući da nabave neki novi miš. I upravo se zato Logitech MX518 vraća u apsolutno istom izvornom obliku u kome je postojao i pre nekih 15-ak godina. Skoro da je neverovatno kako čim sam uzeo miš u ruku sam imao dobro poznati osećaj, kao da se nikada nismo ni rastali. Pritom, moram priznati da ja nisam bio jedan od onih koju su se kleli u ovaj model, za mene je ipak bio samo dobar gejmerski miš. Ali moja šaka kao da je nekako prepoznala o čemu se radi i stari osećaj se odmah vratio, kao poređenje sa vožnjom bicikla – to se prosto ne zaboravlja. Čak je i gornja strana urađena u sjajnom finišu u kome skoro možete da se ogledate, kao i na originalnom modelu. Zamalo da mi dođe i želja da potražim negde na internetu Counter-Strike u verziji 1.5, pa da vidim da li je i dalje bolja „emka ili kalaš“ i konačno da li je bolji MX518 ili IntelliMouse 3.0, njegov tada ljuti rival iz Microsoft tabora.

S druge strane, nekome ko nikada nije koristio MX518, sam miš može biti malo čudan u poređenju sa modernom konkurencijom – postoje dugmići za prebacivanje DPI osetljivosti naviše i naniže, kao i jedan dodatni taster za neku podrazumevanu vrednost, a u današnje vreme je jedan DPI switch taster uglavnom standard za Logitech. Opet, tasteri koji se nalaze pod palcem su dosta mali, a točkić je takođe sitan i uzak za današnje standarde. Konačno, ne postoji RGB osvetljenje, čak ni samog logotipa, na šta su mnogi gejmeri danas navikli. Ipak, sve te sitne zamerke nemaju nikakvog značaja ako ste ranije koristili i voleli ovog miša – u tom slučaju sve je apsolutno kako treba da bude i na svom mestu. Jedina suštinska razlika u odnosu na originalni model je upravo kabl – više se ne radi o končanom tipu, već je on urađen od gumiranog materijala i vrlo je dobar, pri čemu su sami konektori za nijansu bolji, što bi verovatno trebalo da poboljša i pouzdanost ovog dela uređaja. Što se pouzdanosti tiče, Logitech navodi i da su dva glavna tastera sertifikovana na po 20 miliona klikova što bi trebalo da bude sasvim dovoljno.

Novo srce legende

Jedino što je doživelo značajnije promene na MX518 modelu jesu stvari koje se nalaze unutra – sam senzor i procesor. Naime, sada poseduje jedan od najboljih optičkih senzora na planeti – Hero sa osetljivošću od 16.000 DPI i koji se trenutno nalazi na svim Logitech najboljim gejmerskim miševima. U poređenju sa senzorom od 1.600 DPI, to zaista deluje kao ogromno povećanje. S druge strane, možete izabrati da DPI osetljivost menjate u predefinisanim koracima od 400, 800, 1600, 3200 i 6400 ili da preko Logitech G softvera podesite podeoke kako vama odgovaraju, a možda i dugmiće remapirate shodno potrebama. Ono što je razlika u odnosu na originalni model jeste da je nekada trebalo da imate isti taj softver na svakom računaru na kome hoćete da koristite miša da bi podešavanja radila, dok se sada sve skladišti u memoriji miša i gde god da ga priključite on će se ponašati identično kao na vašem glavnom računaru gde ste ga i podešavali. Prosto, ubacili su neke od stvari koje je tehnologija promenila tokom poslednjih deceniju i po.

Zaključak

MX518 je proizvod pre svega namenjen onima koji se sa setom sećaju dana kada su „žarili i palili“ sa ovim uređajem, pri čemu je sam miš unapređen do najvišeg nivoa koje trenutna tehnologija nudi. Interesantno je da je MX518 cenovno pozicioniran oko 20% niže od G502 Hero, s kojim deli i senzor, što može biti vrlo zgodno. Iskreno, nisam siguran da će novije generacije gejmera umeti da prepoznaju revoluciju i istorijski značaj za esports koji je ovaj uređaj imao, ali nama matorima će svakako doneti ogromnu količinu zabave, baš kao nekada.

Karakteristike:

Model MX 518 Legendary
Tip Optički miš
Povezivanje USB
Senzor 16.000 DPI Hero
Dodatno Ergonomski oblikovan, 8 programabilnih tastera
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top