Gadgets

Logitech MX Vertical Miš

Zaista nam retko na test dođe uređaj koji nas natera da preispitamo kako je izgledala neka računarska periferija tokom godina i koji nam omogući da krenemo da razmišljamo daleko van uobičajenih okvira, a upravo takav uređaj je Logitech MX Vertical

Uspravni miš

Računarski miš je nastao iz potrebe da se u okviru grafičkog korisničkog interfejsa na računaru kursor pomera po ekranu korišćenjem adekvatne dvodimenzionalne površine na stolu. I on je u tom svom obliku ostao praktično od 1960-ih godina, kada su se pojavili prvi koncepti, pa do danas. Dobio je u međuvremenu više dugmića, točkić, više se ne koriste mehaničke kuglice nego različite vrste optičkih senzora, ali suštinski, način na koji hvatamo miša rukom nije promenjen. A problem u tom hvatanju jeste što je miš pozicioniran horizontalno pa ga naša šaka hvata tako da cela ruka nije baš u najprirodnijem položaju. Naime naše kosti se izvijaju što stvara dodatni pritisak na mišiće i tetive oko njih pa u nekim slučajevima tokom dugotrajnog korišćenja računara se može razviti bol u rukama ili čak u težim situacijama sindrom karpalnog tunela koji se ogleda u utrnulosti ili peckanju u nekim od prstiju šake, a vezuje se u današnje vreme skoro isključivo za korišćenje računara, tačnije periferija kojima vršimo interakciju sa računarom.

Upravo su zato u Logitechu krenuli da razmišljaju na temu kako da promene standardnog miša da bude više ergonomski oblikovan, kako bi sa jedne strane pomogli onima koji već imaju neku vrstu tegobe, a sa druge strane kako bi pomogli ljudima da nikada ni ne dođu u situaciju da ih nešto boli od rada na računaru (ili makar u ovom slučaju rada sa mišem). Tako su došli do zaključka da je za ljudsku šaku mnogo prirodnije da se pomera vertikalno umesto horizontalno(kao što je to slučaj kod standardnih modela). Zapravo su došli do rešenja koje podrazumeva da je standardni miš na neki način zarotiran i stoji pod uglom od tačno 57 stepeni u odnosu na horizontalu. Zašto baš tih 57 stepeni nemamo pojma, ali bih rekao da, ako bi bio skroz uspravan, onda ne biste imali oslonac za palac sa strane pa je ovo neka vrsta kompromisa između onoga što je dobro za zglob i komfora samog korisnika. Praktično je položaj držanja nasličniji onome kada se sa nekim rukujete. Logitech kaže da je ovo testirao na velikom broju korisnika i da je u proseku smanjenje zamora nekih 10% u odnosu na konvencionalne ergonomske modele. Na slikama možete videti kako to izgleda otprilike, ali je pitanje da li ćete bez uživo probanja moći da sagledate i razumete sve aspekte oblika ovog uređaja.

Kako to izgleda u praksi?

Na prvu loptu korišćenje je vrlo čudno – treba se prosto navići da uređaj hvatate drugačije i definitivno zahteva privikavanje. Najveći problem u privikavanju mi je zapravo pravila situacija kada sam sklonio ruku sa miša ili otišao od stola i onda prilikom vraćanja pokušavam da „poklopim“ miša šakom što bih inače uradio s normalnim mišem. Prosto su mi tokom decenija korišćenja miša neki pokreti ostali duboko u podsvesti i treba vremena da se to ispravi. Ipak, vrlo brzo sam uspeo da se prilagodim kako miš stoji i funkcioniše i uspevao da budem relativno brz i produktivan u standardnim aplikacijama već nakon dan-dva intenzivnog korišćenja. Ruka se zapravo dosta manje pomera pa je samim tim verovatno i umor manji, plus su pokreti malo prirodniji, jer se većina izvodi zapravo iz lakta a ne iz zgloba šake. Moram priznati da sam ja nekako od „malih nogu“ naviknut na miša i nikada zapravo nisam iskusio neke teskobe u korišćenju istog, tako da verovatno nisam baš najbolji čovek da kažem da li ergonomija ovog uređaja utiče na manje umaranje ruke.

Svi materijali su na dodir izuzetno prijatni, ali to je realno i nešto što bismo očekivali od MX serije. Na prvi pogled deluju malo čudno „rebra“ koja se pojavljuju na zadnjoj strani uređaja, skoro kao da deluje da nisu imali dovoljno poligona u igri da ih iskoriste, ali posle nekog iole dužeg korišćenja shvatite da zapravo imaju jasnu svrhu i da doprinose udobnosti korišćenja. Ispod palca se nalaze back i forward dugmići, dok se malo čudno na vrhu nalazi dugme za promenu DPI osetljivosti. Točkić se nalazi na standardnom mestu između levog i desnog dugmeta (mada je možda pravilnije reći gornjeg i donjeg?) ali nema hyper scroll opciju, na koju smo se toliko navikli kod MX miševa, verovatno zato što bi teško funkcionisalo pod ovim uglom. Možda ne treba ni napominjati da je ovaj model namenjen isključivo dešnjacima, tj. morao bi se nabaviti drugi model za levoruke, što je u Srbiji najčešće dosta teže nego u drugim zemljama.

Tehnologija unutra

Što se internih karakteristika uređaja tiče, najlakše bi bilo ovaj model uporediti sa MX Master 2s, jer s njim deli najviše zajedničkih odlika. Bitna stavka je optički senzor od 4.000 DPI, kome doduše nedostaje Darkfield tehnologija koja omogućava da radi i po visoko reflektivnom površinama, dakle za nijansu je slabiji od top modela. Međutim, u odnosu na MX Master 2s, vertikalni model koristi USB-C kao interfejs za punjenje – osim što se može okrenuti na bilo koju stranu dobra stvar je i što može brže napuniti bateriju. Baterija inače traje do četiri meseca kada je potpuno napunjena, a samo za jedan minut punjenja se dobija kapacitet koji je dovoljan za do 3 sata rada. Praktično, dok napravite pauzu za doručak, možete da napunite miša za ceo dan rada, ako ne i celu nedelju! Naravno, miš radi najnormalnije i kada je na kablu, ali čisto ako vam to baš nešto znači da stalno bude bežično spojen. Moguće je miša istovremeno spojiti sa do tri različita uređaja, bilo preko Logitech Unifying adaptera, bilo preko Bluetootha, bilo preko kabla, i onda brzo prebacivati između njih. Tu je naravno i Logitech Flow tehnologija, koja vam omogućava da kursor miša ne samo pređe sa jednog računara na drugi, već i da preko miša praktično prebacujete datoteke, slike i slično. Sve u svemu, što se produktivnosti tiče ovaj model je na zaista zavidnom nivou.

Igre

Pre nego što damo konačan sud o ovom uređaju, treba se osvrnuti i na ono čime mi u časopisu najviše volimo da se bavimo – kakav je u igrama? Vrlo kratko: ne bih ga savetovao nikako. Naime možda je vremenski period koji sam koristio uređaj bio prekratak, ali prosto pokreti na koje sam navikao u igrama nikako ne odgovaraju onome što bi bilo logično za ovog miša, a ti pokreti su mi sada već potpuno nesvesni. Osećao sam se otprilike kao kada biste teniseru dali reket za badmington, a taman sam toliko i pogađao u FPS igrama.

Zaključak

Logitech MX Vertical je definitivno jedan od zanimljivijih uređaja koje smo imali prilike da probamo posle dugo vremena. Sam pristup korišćenju miša se menja iz korena ako nabavite ovaj model i kada govorimo o nekoj poslovnoj i web primeni, već posle nekoliko dana ćete se navići na specifičan oblik i verovatno vrlo brzo osetiti blagodeti novog položaja ruke, pogotovu ako već imate problema sa zamorom. Postoje neke specifične primene gde je teško proceniti da li biste mogli da se naviknete na ovakav oblik – pre svega mislim na one koji se bave grafičkim dizajnom i video igrama, jer su vam neki pokreti tokom godina već postali urezani u internoj memoriji i teško ih je prilagoditi. S druge strane bismo voleli da Vertical ima baš sve karakteristike kao i Master 2s, ali neke objektivno nisu mogle biti primenjene. Naravno, tu je i cena, koja kod nas ide i preko 100 stranih novčanih jedinica, tako da je svakako savet da prvo ako možete probate, pa tek onda nabavite uređaj, jer se zaista radi o specifičnom modelu. Opet, vrlo je lepo videti kako proizvođači nekada prosto odskoče od proverenih koncepata u želji da zaista revolucionarnim rešenjima pomere naše shvatanje periferija i da nas malo izazovu da drugačije razmišljamo o tome šta bi miš zapravo trebalo da bude.

Karakteristike:

Model MX Vertical 2
Tip Optički miš
Povezivanje Bežično, Bluetooth, USB-C
Senzor 4.000 DPI
Dodatno Ergonomski oblikovan, mogućnost povezivanja na više računara, dug vek trajanja baterije
Comments
Play!Zine - preko 14 godina potpuno besplatan profesionalni gejming časopis na srpskom jeziku. Svakog meseca u digitalnom PDF formatu na preko 100 strana očekuju Vas opisi aktuelnih igara, intervjui, editorijali, recenzije hardvera, novosti sa domaće scene i brojne druge zanimljivosti iz sveta gejminga. A dok čekate novi broj časopisa, tu je i naš sajt - www.play.co.rs , gde vas svakodnevno obaveštavamo o svim aktuelnostima, novostima i zanimljivostima iz industrije video-igara. Naš moto je profesionalnost i posvećenost istraživanju, kako bi za vas doneli uvek najinteresantnije i dobro informisane vesti. Želimo dobrodošlicu svim starim i novim fanovima!

O nama:

PLAY! Zine

Adresa redakcije:

Vele Nigrinove 2/1
Beograd

Kontakt:
redakcija@play-zine.com

Prijatelji:


Play!Zine 2006-2019

To Top